Slovenija
32 ogledov

"Potrebe ustvarjajo tudi zdravniki"

Klinični center zdravniki čakalnica bolniki Dejan Mijović
Skupščina ZZZS za novega direktorja potrjuje Sama Fakina, ki meni, da so za dolge čakalne vrste krivi tudi zdravniki, ki sami ustvarjajo neskončne potrebe.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) bo danes glasovala o direktorju zdravstvene blagajne. Upravni odbor ZZZS je med štirimi kandidati izbral Sama Fakina, dosedanjega direktorja, ki mu mandat sicer poteče 15. maja.

Fakin bo na skupščini ZZZS predvidoma dobil podporo, večja težava pa bo v državnem zboru, kjer mora direktor zdravstvene blagajne prav tako dobiti podporo. Kot je znano, Fakina ne podpira največja koalicijska stranka SMC. Če novi generalni direktor podpore v državnem zboru ne dobi, bo naloge generalnega direktorja opravljal kot vršilec dolžnosti.

Prihodki nad odhodki

Skupščina bo na današnji seji potrdila tudi poslovno poročilo za minulo leto. Leto 2014 so zaključili bolje od načrtovanega, saj so prvič po šestih letih zabeležili presežek prihodkov nad odhodki v višini 15,7 milijona evrov.

Število nosečnic s sladkorno boleznijo naraslo za 15 odstotkov

Fakin je lani napovedal, da bo ZZZS v tem letu skrajševanju čakalnih vrste, ki so se v zadnjih mesecih še podaljšale, namenila 40 milijonov evrov.

Da bi izničili vse čakalne dobe, bi po besedah Fakina potrebovali okoli 200 milijonov evrov. Fakin opozarja tudi, da zdravniki sami ustvarijo neskončne potrebe. Kot primer, da se je znižala meja za sladkorno bolezen pri nosečnicah, zaradi česar je število sladkornih bolnic, ki potrebujejo inzulin, naraslo za 15 odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • erikkk 06:37 26.marec 2015.

    Ne samo to ...na internem odelku imam svojca pa ga po 3 ure noben ne pride pogledat ... pa shujšu je zelo se vprašam če mu dajo kaj jesti ...