Slovenija
5 ogledov

Potreben bo še Mladić

Jelko_Kacin_bobo_main
1/79
Žurnal24 main
Jelko Kacin, evropski poslanec in poročevalec za Srbijo, je povedal, kaj bo Srbija še morala storiti, da bo prišlo do ratifikacije sporazuma o stabilizaciji in pridružitvi.
Zakaj je do aretacije prišlo ravno zdaj? So ves čas vedeli, kje je, pa je zdaj zaradi menjave na vrhu prišlo do aretacije?
Tega kot poročevalec za Srbijo ne smem komentirati.

Kako komentirate aretacijo Karadžića?
Posebej je treba poudariti, da Karadžić ni državljan Srbije. Srbija je ves čas trdila, da ne moremo od nje zahtevati izročitve, zdaj pa se je izkazalo, da je tam, in to že dolgo časa. Srbsko javnost se pripravlja, da je v Srbiji vse mogoče in da se bo lahko prijelo tudi Mladića. To bo zdaj veliko lažje za Ivico Dačića, ki je podpredsednik nove vlade, da bo lahko zadevo realiziral. On je naslednik Miloševića v socialistični stranki in to je težko prebavljivo dogajanje za njegovo stranko in ta del vladajoče koalicije.

Je za Srbijo na poti v EU zdaj ena ovira manj?
Mladića bo treba prijeti in izročiti, da bo Nizozemska ratificirala sporazum o stabilizaciji in pridružitvi. Pomembno bo, kaj bo rekel novi glavni tožilec haaškega tribunala. Povedal bo, da Srbija dobro sodeluje, ampak zahteva se polno sodelovanje. Več držav sicer že lahko začne postopek ratifikacije, za Belgijo in Nizozemsko pa to ne bo dovolj.

Vlada v Beogradu je nova, vsaki vladi je treba dati sto dni. Konec avgusta bom zaradi priprave poročila o napredku Srbije šel v Beograd. V začetku novembra bosta pripravljeni obe, moje in poročilo komisije. Takrat se bo odločalo o tem, ali in kdaj bo dobila status kandidatke.

Če bosta obe poročili ugodni, kdaj lahko Srbija dobi status kandidatke?
Ne gre samo za napredek Srbije, tudi mi moramo poiskati pot iz blokade zaradi lizbonskega sporazuma. Septembra bo irski predsednik vlade povedal, kaj predlaga.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.