Slovenija
52 ogledov

“Potreben je krizni menedžer”

MZL. Petrovčič: Turisti v Ariji ne bodo izrivali socialno ogroženih. Sindikat: Kajbova mora oditi.
Arija polovično
Zasedenost. Lani je bilo MZL po Petrovčičevih besedah skupno zaseden okrog 30-odstotno, hotel Arija pa 50-odstotno. Veronika Grmek Vilhar, vodja trženja, je povedala, da so lani v MZL našteli 77.500 nočitev, od tega v Ariji 15.700. Računa, da bodo lanske številke presegli za deset odstotkov.

“Upam, da vodstvo Rdečega križa razume in se zaveda, da mora v MZL priti krizni menedžer. Zadeva ni rožnata,” je ob našem obisku zdravilišča poudaril Peter Petrovčič, vršilec dolžnosti vodje mladinskega zdravilišča in letovišča (MZL). Omenja se tudi kot bodoči vodja.

Arija pahnila v minus
Skrb vzbujajočega finančnega in siceršnjega stanja, zaradi katerega se zgodbe o MZL v medijih kar vrstijo, ne olepšuje. Letovišče je lani s 300 tisoč evrov plusa zdrsnilo v globok, kar 570 tisoč evrov težak minus. Predvideno je zmanjševanje števila zaposlenih.

Med vzroki za rdeče številke so pred slabim letom odprt hotel Arija ter visoki stroški ogrevanja (solarni sistem še ne deluje), stroški svetovanja in nadzora, amortizacije in nakupa drobnega inventarja, ki jih je potegnil za sabo. Svoje so prispevali še kriza in padec števila zdravniških napotitev ter napake, zaradi česar je bil hotel zapolnjen slabše od pričakovanj.

“Vztrajali bomo, da Karmen Kajba, ki iz ozadja še vedno vodi MZL, zdravilišče zapusti,” pravi Egidio Grabar.

Slabo trženje
Zaradi odpravljanja napak bo hotel marca tri tedne zaprt, MZL pa je bilo zaprto ves januar in polovico februarja. “Ne vem, zakaj niso poskrbeli, da bi bila sanacija izpeljana že prej, recimo ko je bilo MZL zaprto. Zdaj bo izguba še večja,” je zaskrbljen Egidio Grabar, sindikalni zaupnik v MZL. Kot je opozoril, je velika težava MZL preslabo trženje, ki se je začelo s prihodom bivše vodje, zdaj pomočnice vodje Karmen Kajba in njenim kadrovskim cunamijem, ki je odnesel dobre kadre.

Petrovčič napoveduje okrepitev stikov z bolnišnicami, zdravstvenimi domovi, šolami ... Na vprašanje, ali bo zaradi krpanja finančne luknje prednost dobilo trženje hotela za individualne goste, Petrovčič odgovarja, da absolutno ne. “Turisti so bili, a nobeden ni izrinil prioritenih skupin, to je socialno ogroženih, invalidov in gostov na zdravljenju,” sklene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.