Slovenija
11 ogledov

Potrebni, vendar izkoriščani?

Na izkoriščanost so letos z gladovno stavko opozarjali delavci kočevske Prenove, Žurnal24 main
V Ljubljani od danes Info točka za tujce, kjer bodo migranti dobili potrebne podatke o zaposlovanju in delu pri nas. Tuje delavce še naprej potrebujemo.

"Kjer potrebujemo tuje delavce, smo jim dolžni zagotoviti takšne pogoje dela, zaposlovanja in bivanja kot domačim delavcem," je ob odprtju Info točke za tujce danes povedal minister Ivan Svetlik.

Izhajajoč iz primera številnih delavcev – zlasti gradbenih, ki so bili pri slovenskih delodajalcih malodane v sužnjelastniških razmerjih – je odprtje take točke zagotovo dobrodošla pridobitev. Dejstvo namreč ostaja, da bo Slovenija še naprej potrebovala delovno silo iz tujine.

O vseh svojih pravicah pa očitno ni bil poučen makedonski delavec, ki je zaradi hudih bolečin v trebuhu obiskal ljubljanskega zdravnika. Kot poroča oddaja Svet na Kanalu A, mu je zdravstveni tehnik povedal, da bo moral – če se izkaže, da pregled ni bil nujen – pregled plačati. Šlo bi za 20 do 100 evrov. Delavec se je doplačila ustrašil, se vrnil v svojo sobo v hotelu Lipa in tam čez nekaj ur umrl.

Za 2,2 evra na uro
Poleg gradbincev so v veliki meri od tuje delovne sile odvisni tudi razni pridelovalci sadja in zelenjave. Eden takšnih je posavski Evrosad, ki bo z avgustom delo zagotovil okrog 300 sezonskim delavcem. Gre zlasti za delovno silo z juga, z območja nekdanjih jugoslovanskih republik.

"Nekaj bo tudi domačih, vendar bo glavnino še vedno opravila tuja delovna sila," pri tem za Žurnal24 pove direktor Evrosada Boštjan Kozole in doda, da je Slovenija za delavce z območja nekdanje Jugoslavije zanimiva zaradi boljšega zaslužka, kot ga dobijo doma. "Tudi Slovenci so včasih hodili obirat sadje ali zelenjavo na tuje, kjer je bil zaslužek boljši."

Na naše vprašanje, kako imajo urejena razmerja, Kozole pove, da delavci, ki pri njih obirajo sadje, zaslužijo 2,2 evra na uro, imajo tri brezplačne obroke hrane, urejeno bivališče, prevoz v Slovenijo in nazaj domov, uredijo jim tudi papirje. "Mesečno lahko zaslužijo od 550 do 650 evrov brez dodatnih stroškov," pravi Kozole.

Za to, da bodo v pravem času, torej jeseni, dobili primerno delovno silo, se s pristojnimi začnejo dogovarjati že spomladi. Na vprašanje, ali se tudi letos utegne ponoviti zgodba z delavci, ki so z mesta obljubljene službe odšli domov zaradi nizkega zaslužka, Kozole pojasnjuje, da imajo številne delavce z juga, ki se vračajo iz leta v leto, in da si Evrosad višjih izplačil preprosto ne more privoščiti.

Da bi morali po pravice ali pojasnila na Info točko za tujce, Kozole vendarle zavrača rekoč, da je pri njih vse urejeno ter da to sproti preverjajo tako inšpekcijske službe kot policija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.