Slovenija
19 ogledov

Potrebno bo dodatno varčevanje

Koliko bo poskušal iztržiti za zdravkomate, ZZZS ne pove, ima pa že oceno uradne Žurnal24 main
Varčevalni ukrepi v okviru zakona za uravnoteženje javnih financ bodo letos v zdravstveno blagajno prinesli 64,4 milijona evrov, so izračunali na ZZZS. Tako finančni učinki zakona ne bodo zadostovali za pokritje celotnega primanjkljaja zavoda, obeta se jim 70 milijonov evrov minusa.

Iz podatkov z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je razvidno, da bodo prihodki zavoda iz prispevkov zaradi znižanja plač in starševskega nadomestila nižji za 10,13 milijona evrov.

Z desetodstotnim znižanjem nadomestil za bolniško odsotnost, daljšo od 90 dni, se bo iz zdravstvene blagajne letos res odlilo 4,54 milijona evrov manj, vendar pa bo ZZZS zaradi tega letos tudi zbral za 0,73 milijona evrov manj prihodkov od prispevkov (na letni ravni 1,47 milijona evrov). Poleg tega se bodo zaradi desetodstotnega zniževanja starševskih nadomestil znižali tudi prihodki iz prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, letos za 1,48 milijona evrov, na letni ravni pa 2,95 milijona evrov.

Nižje plače, manj prispevkov v blagajno

Zaradi osemodstotnega znižanja plač v javnem sektorju bo šlo letos iz zdravstvene blagajne za plače zaposlenih v zdravstvu 48,04 milijona evrov manj (na letni ravni pa 82,35 milijona evrov), a se bo tako letos tudi zbralo za 7,92 milijona evrov prispevkov manj (letno 15,83 milijona evrov).

Spreminja pa se tudi prispevna stopnja za brezposelne, ki se znižuje za eno odstotno točko. Ta ukrep bo v javno zdravstveno blagajno letos prinesel 1,35 milijona evrov manj (2,71 milijona evrov letno).

Z zmanjševanjem zdravstvenih pravic bo tako ZZZS letos prihranil 55,93 milijona evrov (117,27 milijona evrov na letni ravni), z ukrepi na področju plač in osebnih prejemkov pa 5,79 milijona evrov (letno 10,43 milijona evrov). 76,25 milijona evrov bo letos namreč šlo za odpravo plačnih nesorazmerij zdravstvenim delavcem.

Potrebno bo dodatno varčevanje

S prostimi sredstvi lahko ZZZS pokrije le primanjkljaj v višini 20,3 milijona evrov, navajajo na zavodu. Zato bo po njihovem mnenju morala vlada z aneksom k splošnemu dogovoru sprejeti dodatne varčevalne ukrepe na področju zdravstvenega varstva, so zapisali na zavodu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.