Slovenija
61 ogledov

Potrebovali bi še 126 velikih in 300 malih agregatov

Pomoč iz Avstrije Nino Verdnik
Uprava za zaščito in reševanje bi glede na obseg poškodovanega električnega omrežja za pomoč na terenu potrebovala še 126 velikih agregatov ter več kot 300 malih.

V nedeljo so druge države zaprosili za sto agregatov, a toliko agregatov nikakor ne bodo dobili, je nocoj v Odmevih na TV Slovenija povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Šestan je zavrnil informacijo, da je nastal zaplet med civilno zaščito in elektrodistribucijskimi podjetji, ker naj bi 30 agregatov iz Avstrije, Češke in Nemčije, ki so bili pripeljani v Logatec, nato poslali na Štajersko. Predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je v Odmevih pojasnil, da je bil Logatec le zbirno mesto za agregate, prispele iz tujine. Razdelitev so predstavniki civilne zaščite in elektrodistribucijskih podjetij uskladili glede na to, kje so največje potrebe.

Ribič je poudaril, da je bil Logatec prvi kraj, ki je bil oskrbljen z agregati, a ne s tistimi iz tujine, temveč z agregati elektropodjetij. Oskrbeli so vodno zajetje. "Ni se jim zgodila krivica," je dejal Ribič.

Vsem uporabnikom Elektra Ljubljana bodo lahko po Ribičevi oceni v roku od 10 do 14 dni zagotovili elektriko, dobava bo morda motena le na najbolj odročnih krajih. "Ta oskrba bo še nekaj časa motena, ker bo treba narediti veliko improviziranih vodov," je dodal Ribič. Glede škode je navedel, da kilometer 110-kilovoltnega daljnovoda stane od 250.000 do 300.000 evrov.

Po izračunih ekonomske fakultete naj bi škoda zaradi tokratne ujme znašala 35 milijonov evrov na dan, so navedli v Odmevih. V Petrolu so ocenili, da jim je od petka promet upadel za 28 odstotkov.

Komentarjev 7
  • Maxximus 16:09 04.februar 2014.

    Aja...pa pišem vam s Koroške...kjer menda ni bilo tako hudo...smo imeli vsaj radio na baterije, tako da smo imeli možnost poslušati radio slovenija1...Par dni Koroške sploh omenili niso! Jezen...kaj jezen...besen sem!

  • Maxximus 16:04 04.februar 2014.

    Pa saj je pri nas po vseh katastrofah žal tako...ali so naravne ali pa politične...in smo se spet nekaj naučili...lolllll!!! Ne vzdržuje se elektro omrežje (kljub astronomskiiiiim dobičkom) - gledam pri nas doma, pridejo samo ko kaka veja al pa ...prikaži veča drevo pade na daljnovod...in ja...tudi med letom smo večkrat po već ur brez elektrike!! Zdaj nam je ratalo bit celo 5 dni brez elektrike! Da ne omenjam nevzdrževanih vodotokov, zamašenih kanalizacijskih jaških, neočiščenih poti za meteorne vode...najebejo pa potem delavci, ki to sanirajo v nečloveških razmerah! Odrezani smo bli dobesedno 3 dni od sveta, pa nas ni nihče pogrešal...Zdaj smo si vsaj cesto sami očistili ledu, da smo šli v "svet"...Hvala država, hvala občini, hvala civilni zaščiti...nekaj gnilega, ampak res gnilega je v deželi tej...

  • dragec 08:26 04.februar 2014.

    Prišlo je prišlo, zakaj skrivate.