Slovenija
2273 ogledov

Kličeš za pomoč, deset minut te pustijo na čakanju

Slovenija 260.11.2013 mobilno omrezje, mobitel, mobilna telefonija, ilustracija; Saša Despot
Svetovalci v klicnih centrih mobilnih operaterjev so prijazni, a nimajo vedno točnega odgovora, pogosto je treba tudi zelo dolgo čakati.

Sodelavci Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave so pri preverjanju, kako se v klicih centrih izkažejo z odgovori na ne preveč zahtevna vprašanja, kar pri treh operaterjih čakali več kot 10 minut.

Primerjalno ocenjevanje klicnih centrov slovenskih mobilnih operaterjev so izvedli v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave izvaja v okviru koncesije države za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Sofinanciralo ga je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Pred izbiro poslušajte reklamo

Preden se potrošnik postavi v "čakalno vrsto", se mora prebiti skozi najrazličnejše izbire in informacije. "Najbolj moteče je predvajanje precej dolge reklame za eno od storitev pri Telemachu takoj po vzpostavitvi zveze, saj smo jo morali poslušati ob vsakem klicu. Šele potem se namreč zvrstijo informacije o petih izbirah, ki so na voljo," je kot motečo lastnost izpostavil sodelavec Zveze potrošnikov Slovenije Boštjan Okorn.

Precej krajše samoreklamno sporočilo se po vzpostavitvi zveze predvaja tudi pri Bobu, pri A1 in Telekomu Slovenije pa boste takšna sporočila hočeš nočeš morali poslušati med čakanjem na prostega svetovalca. Oba največja operaterja sicer vmes sporočita tudi alternativne možnosti za stik, kot je denimo elektronska pošta ali obisk posebnega portala na spletu

V klicni center pokličemo, ker potrebujemo pomoč - a odgovori na vprašanja niso vedno točni. "Žal smo to doživeli tudi med tokratnim preverjanjem, še več: le pri Telekomu Slovenije in Telemachu so na vsa naša vprašanja odgovorili točno, svetovalci vseh ostalih operaterjev so se po enkrat zmotili - ne vsi pri istem vprašanju," je dogajanje kritično ocenil Okorn.

Nazaj poklicala z napačnim odgovorom

Posebej je izpostavil A1, kjer je svetovalka priznala, da ne ve odgovora in da bo poklicala nazaj. Res je vrnila klic, a šele čez dobri dve uri, odgovor pa je bil - napačen.

"V večini ostalih primerov se nam je zdelo, da smo pravi odgovor dobili dovolj hitro, pa tudi prijazno, čeprav je res, da je kdaj pa kdaj oseba na oni strani dajala občutek zdolgočasenosti ali celo rahle osornosti in strogosti," je dodal Okorn.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.