Slovenija
18 ogledov

Potres v Bologni čutili tudi v Sloveniji

Tokratni potres ni bil tako močan, kot tale, ki ga je zaznal seizmograf na sliki EPA
Nekaj minut čez četrto uro zjutraj so se v Sloveniji stresla tla. Žarišče potresa je bilo sicer v bližini italijanskega mesta Bologna, pri nas pa so potres čutili prebivalci v višjih nadstropjih stanovanjskih zgradb.

"Kaj pa ko se zbudiš (trenutno čas 4.00), ker se ti postelja gunca. Pognalo mi je strah v kosti," je na Twitterju zapisala @MatejaBlatnik.

"Dobro se je streslo," pa je zapisal @miromajcen. @Izak_Kosir pa: "Ko te zbudi potres."

Jutranji potres je zbudil tudi veliko naših bralcev, ki se potresa na naši Facebook strani spominjajo tako:

Valči Frank Širca: "Ja, vse omare so škripale ..."
Nataša Žitnik: "Zbudu me je papagaj in potem smo ugotovili, da je potres."
Jani Poljšak: "V 7. štuku se je pa še kak čutlo ... se mi je zdelo, kot da sem na barki ... tudi drugi sunek ... ki pa ni bil tak hud"
Justina Mlakar: "Zbudil me je zvok sušilca za perilo, ki je lepo škripal, drugi sunek sem pa celo čutila - moja ura sicer ni bila najbrž povsem točna, ker je kazala 4:01."
Denis Štokelj: "Js živim blizu it. meje, pa nisem čutu prou nč :-)"

Več komentarjev si lahko preberete tukaj.

Potres 280 km JZ od Ljubljane

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so močan potresni sunek zabeležili ob 4. uri in 3 minute, so sporočili iz urada za seizmologijo Agencije RS za okolje.

Po preliminarnih podatkih ameriške agencije USGS je bilo žarišče potresa 280 kilometrov jugozahodno od Ljubljane, v bližini italjanskega mesta Bologna. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 5,9.

"Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci v višjih nadstropjih po celotni državi," so še sporočili iz Agencije RS za okolje.

Komentarjev 4
  • Stojanka Ličanin 18:17 20.maj 2012.

    O PA SEM BLA BUDNA ....V PIRANU SE JE TUD TRESLO AMPAK NISEM POMISLILA NA POTRES :(( ŠELE POL SEM SKAPIRALA ....

  • Ronald Reagan 11:05 20.maj 2012.

    Tudi mene je zbudilo...odlična priložnost za izprazniti mehur in nazaj spat...

  • Matej Pogačar 10:14 20.maj 2012.

    Mene je tud zbudil potres. Živim v Ljubljani, v 7. nadstropju in po prvem potresnem sunku je kmalu zatem sledil še eden...oba sta bila dolga kar nekaj sekund. No seveda sem se prestrašil in se oblekel ter vzel dokumente in ...prikaži več bil pripravljen na še enega, mogoče še celo hujšega. Bil sem pripravljen zapustiti stolpnico in iti v bližnji park... Nič kaj fajn, sploh pa ob taki uri...