Slovenija
26 ogledov

Potrese bodo napovedali

Žurnal24 main
Znanstveniki so dosegli velik napredek v napovedovanju potresov, poroča revija Nature. Prvi rezultati so spodbudni.

Skupina ameriških raziskovalcev je s senzorji, ki so jih namestili v prelomnico sv. Andreja v Kaliforniji, nekaj ur pred dvema manjšima potresnima sunkoma zaznala spremembe, ki so napovedale tresenje tal.

Prvi rezultati so spodbudni, pravijo raziskovalci, ki opozarjajo, da napovedovanje potresnih sunkov še ni popolnoma zanesljivo. Upajo, da bodo sčasoma lahko objavljali natančnejše napovedi. "Opozorilo deset ur pred potresom pomeni, da bi lahko evakuirali prebivalstvo z nevarnega območja, ljudje bi lahko zapustili stavbe, pristojne službe pa bi se lahko pripravile," je dejal Paul Silver z inštituta Carnegie Institution for Science.

Posebne meritve
Meritve je skupina opravila v mestecu Parkfield, ki leži na prelomnici sv. Andreja med Los Angelesom in San Franciscom in ga pogosto prizadenejo manjši ali zmerni potresi.

Skupina je izkopala dve luknji, v kateri so namestili senzorje. V enem izmed eksperimentov so znanstveniki v globljo od lukenj spustili napravo, ki je merila seizmične valove na globini enega kilometra in njihovo zaznavo v seizmometru, ki je bil v drugi vrtini. "Iščemo spremembe v hitrosti, ki bi ustrezale spremembam v pritisku. Predvidevamo, da bi take spremembe v pritisku lahko napovedale seizmične spremembe in tako služile kot opozorila," je dejal dr. Silver. Na hitrost in pritisk vplivajo razpoke v kamninah. "To poskušamo doseči že dolgo. Mislim, da imamo zdaj pravo tehnologijo, s katero lahko opravimo točnejše meritve."

Spodbudno
Skupina je v dveh primerih že zaznala spremembe pred potresnimi sunki. V prvem primeru so spremembo zaznali dve uri pred potresom, v drugem pa deset ur prej. "Te predseizmične spremembe so spodbudne," je povedal vodja raziskav Fenglin Niu. Skupina bo nadaljevala poskuse, saj bodo le tako lahko dobili več informacij o omenjenih spremembah.

Ko so dr. Niuja vprašali o majskem potresu na Kitajskem, ki je zahteval na tisoče življenj, je odvrnil: "Na Kitajskem je v potresu umrlo veliko otrok, ki so bili med potresom v šoli. Če bomo potres lahko napovedali nekaj minut prej, bomo lahko evakuirali šole."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.