Slovenija
1333 ogledov

Potrjena nova Evropska komisija

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije Epa
Odzivi slovenskih poslancev.

Evropski poslanci so prižgali zeleno luč novi Evropski komisiji, ki jo bo prvič vodila ženska, Ursula von der Leyen. Sloveniji je pripadel resor za krizno upravljanje, ki ga bo vodil 52-letni Janez Lenarčič, je bil do nedavnega slovenski veleposlanik pri EU.

Glavni izzivi nove EK bodo, kot je danes dejala von den Leyenova, krepitev evropskih vrednot, podnebne spremembe, migracije, demografija, digitalizacija in ohranitev konkurenčnosti EU v svetu. Nova komisija bo mandat nastopila 1. decembra. 

"Današnji nastop Ursule von der Leyen je bil po pričakovanjih energičen in optimističen. Cilji komisije so postavljeni ambiciozno, težko bo vse uresničiti. Po tem, kar smo videli doslej, je Ursula von der Leyen primerna oseba za vodenje Komisije v teh zahtevnih časih. Odlično je izpeljala težavno imenovanje Komisije, predstavila dober program in uspela pridobiti dobro podporo v Parlamentu," pravi evropska polslanka iz vrst SDS Romana Tomc. 

Manj optimističen in konkreten glede pričakovanj pa je bil njen strankarski kolega Milan Zver. "Glavni cilj tega mandata bo obdržati unijo skupaj, glavni temi pa varnost in migracije. EU mora končno postati svetovni igralec na področju zunanje politike. V EP bomo pazili, da ne bo prihajalo do gnilih kompromisov," je zapisal na twitterju.

Novo Evropsko komisijo sta podprla tudi poslanca LMP, Irena Joveva in Klemen Grošelj.

Tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi) je v video posnetku sporočila, da je novo Evropsko komisijo podprla.

Ob potrditvi je novi ekipi čestitala tudi Tanja Fajon (SD)

Komisijo je podprl tudi poslanec SD Milan Brglez, ki je nastopil tudi v razpravi.
 

Franc Bogovič, poslanec SLS, je novo Evropsko komisijo ocenil kot kompetentno in uravnoteženo ter komisijo, ki ima odgovore na izzive s katerimi se soočamo.

Za komisarsko ekipo pod vodstvom von der Leynove je glasovalo 461 evropskih poslancev, 157 jih je bilo proti, 89 pa vzdržanih.

Komentarjev 7
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 14:44 27.november 2019.

    Vaša država je vzor za številne druge države, je izjavila Ursula von der Leyen ob obisku pri Plenkoviću v Zagrebu. To pove vse o njej in našimi kimavčki.

  • perhan63 14:40 27.november 2019.

    VSE TO JE GOLAZN

  • mirror 14:38 27.november 2019.

    Fajonova sploh ni čestitala. V njenem postu ni čestitke. Ugotovila je le s stisnjenimi zobmi, da je izvoljena tista, proti kateri je glasovala, zato ni postala komisarka.