Slovenija
22 ogledov

Potrjenih 12 primerov ošpic

ošpice Profimedias
Izbruh ošpic v Sloveniji. Potrdili še pet primerov, med katerimi pa ni otrok.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pretekli teden razglasil izbruh ošpic v Sloveniji. Kot so za naš portal povedali, je število obolelih že zraslo na 15. Včeraj pozno popoldne so v virusnem laboratoriju potrdili še pet primerov iz območja Nove Gorice. “Devet primerov od dvanajstih na območju Nove Gorice je sedaj laboratorijsko potrjenih. Poleg tega je bil potrjen tudi nov primer na območju Ljubljane, vzorec je bil poslan iz infekcijske klinike. Bolnik je bil na pasji razstavi. Skupaj smo do sedaj zabeležili 15 obolelih (12 na območju Nove Gorice, 3 na območju Ljubljane). Od teh je bilo dvanajst primerov že laboratorijsko potrjenih, tri primere pa še preiskujemo.“

Tudi v Mariboru so potrdili primer ošpic, ki pa ni povezan z mednarodno pasjo razstavo v Šempetru, na kateri naj bi se bolniki okužili.

Med obolelimi ni otrok

NIJZ je zavrnil trditve Civilne iniciative za prostovoljno cepljenje, ki trdi, da so se ošpice pojavile tudi v Ajdovščini, kjer naj bi zboleli otroci, ki so bili cepljeni. "Še vedno velja, da med obolelimi ni otrok,“ so za Žurnal24 povedali.

Zboleli so odrasli, stari med 35 in 51 let. Marta Grgič Vitek iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je razložila. da  gre za skupino, ki je najslabše zaščitena. "Gre za tiste letnike, ki so bili rojeni v letih, ko se je cepljenje začenjalo, cepivo manj učinkovito, nekateri pa denimo niso dobili drugega odmerka,“ pravi strokovnjakinja.

Kot je sedaj ugotovil NIJZ, je bilo pet obolelih cepljenih z dvema odmerkoma, ena oseba pa je bila cepljena samo z enim odmerkom. Za druge obolele podatki o cepljenju še niso pridobljeni.

Komentarjev 1
  • Vrtnica6 21:40 30.november 2014.

    Kaj pa zdaj, ko so oboleli kar cepljeni? Se bodo te novice umaknile s prvih strani mainstream medijev? Mogoče kaj povprašate Karin Rižner, ki je tako stanje napovedovala že v začetku leta. Seveda ne v mainstream medijih. Pravi, da imuni ...prikaži več na ošpice umirajo in da je zaradi cepljenja, ki na dolgi rok ne deluje, vedno manj imunih. Imuni so samo tisti, ki ošpice prebolijo. To je resničen problem tiste prave čredne imunosti. Ker cepilna ne obstaja. ;)