Slovenija
22 ogledov

Potrjenih 562 evrov neto minimalca

Novembrski protest, na katerem so sindikati zahtevali dvig minimalne plače. (Fot Žurnal24 main
Poslanci so soglasno sprejeli dvig minimalne plače na 562 evrov neto.

Nove minimalne plače bodo izplačane za mesec marec. Sprejeti zakon mora biti namreč še objavljen v uradnem listu, kar naj bi bilo ta mesec, in naslednji dan začne veljati.

Poslanci so z 69 glasovi za in tremi proti izglasovali tudi, da bodo njihove plače še do konca leta začasno znižane za štiri odstotke. V naslednjih mesecih naj bi pri plačah 1686 funkcionarjev država tako privarčevala dva milijona evrov.

Nova minimalna plača bo tako znašala 562 evrov neto, razen v podjetjih, ki bi jim takšen dvig povzročil težave. V tem primeru se mora vodstvo dogovoriti z zaposlenimi, ali se lahko minimalna plača dviguje postopno, vendar se mora na 562 evrov neto dvigniti najkasneje do 1. januarja 2012.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je ob dogovoru o minimalni plači dejal, da je prevladal razum in da gre za "majhen korak pri prerazporejanju bogastva v tej družbi v prid delavstva". 

Da bodo posledice dviga minimalne plače "nepredvidljivo visoke", že ves čas opozarjajo v Gospodarski zbornici Slovenije. Pred kratkim so ocenili, da se bodo morale plače dvigniti 70.600 zaposlenim v zasebnem sektorju. "Vsem tem in nato še ostalim bo treba povečati plače, saj so samo zadovoljni zaposleni konkurenčni, produktivni. To pomeni velike težave za slovensko gospodarstvo," je v eni zadnjih izjav dejal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.