Slovenija
43 ogledov

Potrjeno: stavka v energetiki se bo začela 4. aprila

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE) bo izvedel splošno opozorilno stavko. Trajala bo od 4. do 21. aprila.

Stavka bo po besedah člana predsedstva sindikata Valterja Vodopivca potekala v skladu z zakonom, dejavnosti pa bodo stopnjevali, tako da bo proti koncu ob neodzivu vlade morda čutiti posledice pri oskrbi z elektriko.

Tudi omejitev proizvodnje elektrike

Kot smo prvi napovedali že v začetku meseca, se bo stavka začela 4. aprila ob 8. uri in bo trajala do 21. aprila do 14. ure. Začeli bodo z dvournimi zbori delavcev. "Napovedali smo dve obliki stavke, po prvem dnevu se bo stavkalo s prekinitvijo dela na delovnem mestu in izvajalo vse tisto, kar so zaposleni v elektrogospodarstvu dolžni na podlagi zakonodaje. V nekaterih proizvodnih enotah pa bomo stavkali na delovnih mestih z omejevanjem proizvodnje, ki se bo stopnjevalo," je pojasnil Vodopivec. Delavci bodo morali biti v pripravljenosti "v primeru, da pride do kakšne napake, do ogrožanja premoženja, življenj".

Branko Sevčnikar | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
"Vlado bomo izključili med prvimi"

Kljub morebitnim posledicam za oskrbo z elektriko pa je predsednik sindikata SDE Branko Sevčnikar poudaril, da težav ne bodo občutili v bolnišnicah, šolah, vrtcih in drugih pomembnih inštitucijah. "Verjetno bomo vlado, DZ in še koga izključili med prvimi, ko bo treba vzdrževati nivo ravnovesja sistema," se je še pošalil.

Vladi so posredovali dve zahtevi: 

  • naj v sodelovanju z vsemi deležniki oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva, da se ohrani varno in zanesljivo delovanje energetskega sistema ter kakovostna in zanesljiva oskrba z elektriko ter 
  • da se do sprejetja zahtevanega dokumenta ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij v elektrogospodarstvu.

Vlada: to niso razlogi za stavko

Vlada meni, da stavkovne zahteve vsebinsko ne upravičujejo stavke. "V stavkovnih zahtevah sicer Sindikat opozarja na zadeve, ki se jih vlada zaveda, procesi za njihovo ureditev pa potekajo v najširšem dialogu z vsemi deležniki, vključno s predstavniki Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije," so zapisali v sporočilu za medije. "Za stavkovne zahteve, ki se nanašajo na upravljanje in prestrukturiranje družb, vlada ni pristojna, temveč je pravi naslovnik za pogajanja delodajalec," so še dodali na vladi.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar olor
    olor 09:50 25.marec 2016.

    Stavkajte, bo manj škode če ne delate. Na trgu je cenejša elektrika. Kmalu bodo začeli tudi rudarji v Velenju štrajkati, kr naj.

  • wester62 09:26 25.marec 2016.

    da državljanom ,ki pošteno in drago plačujejo ,da si oni delijo fine visoke plače je nepojmljivo ,da bi jim izklopili elektriko. plačali so in da jim še izklopijo je kriminalno delo in to bi morali preganjati sodno. a se ti ...prikaži več idioti zavedajio da je mnogo ljudi ki za svoje življenje potrebujejo kisik in če izklopijo jim elektriko,jih lahko obsodijo na smrt.so čisto zmešani.s takimi plačami pa se igrajo z človeškimi življenji.vse bi jih bilo trebalo te odgovorno za to kriminalno delo obsoditi in jih vržti iz službe.sram naj jih bo

  • Avatar čavez
    čavez 22:41 24.marec 2016.

    šaleškim tajkunom poberite kar so pokradli, pri njih stavkajte ne pa da nam grozite in nas terorizirate z odklopi mi prebivalci pri temu nimamo nič izklopite vladi parlamentu in vašim tajkunom oni so vas pokradli in oni vam določajo kakšne ovce boste.