Slovenija
34 ogledov

Potrjeno: Za SCT ni več rešitve

Asfaltna baza SCT SCT
Upravni odbor SCT bo umaknil predlog za prisilno poravnavo. Sodišče mora nato izdati sklep o začetku stečaja. Ob službo še 760 delavcev, kolikor jih je še zaposlenih v družbi.

Upravni odbor nekdaj največjega slovenskega gradbinca bo predlog za začetek prisilne poravnave umaknil do torkovega naroka na sodišču, je za STA povedal prokurist družbe Dušan Mes. Tako bodo ravnali, "če ne bo novih dejstev" oziroma "če bo tako, kot sedaj kaže".

Sodišče mora nato v osmih dneh od prejema zahteve za umik izdati sklep o začetku stečajnega postopka. Soglasje za umik predloga in posledično za stečaj je tako dal tudi predsednik upravnega odbora Ivan Zidar. Za začetek stečaja sta se namreč že na današnji seji upniškega odbora opredelila člana upravnega odbora Aleksander Meze in Janez Jamnik, ni pa še bilo soglasja predsednika upravnega odbora.

Po mnenju Mesa bo zanimanje za nakup SCT v stečaju veliko in da ga bo skoraj zagotovo kupil tujec.

"Veverica, ki skriva lešnike"
"Obdobje poskusov dokapitalizacije in prevzema SCT je bilo zgolj zavlačevanje postopkov,"
pravi sekretar sindikata gradbenih delavcev pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Oskar Komac. Bivša uprava družbe je po njegovih besedah ravnala kot veverica, ki pred zimo skriva lešnike, saj je naredila vse, da bi zmanjšala premoženje za stečajno maso in tako oškodovala upnike.

Kot je Komac poudaril na novinarski konferenci ZSSS v Ljubljani, je nekdanja prisilna upraviteljica SCT Majda Šantl zavlačevala postopek prisilne poravnave. "Njeni ugovori so bili napisani tako, da je bilo mogoče nanje na sodišču ugovarjati," je poudaril in dodal, da se je s tem škodilo zaposlenim.

Bodo delavci dobili svoje?
Po stečaju bo brez dela ostalo 760 oseb, ki so še zaposlene v SCT. Okoli 500 jih je delavcev na gradbišču oz. v operativi, ostali pa so visoko usposobljen kadar.
Delavci so v stečaju prednostno poplačani.

V Darsu pa so izrazili zaskrbljenost nad skorajšnjim stečajem SCT. Pri dokončanju pogodbenih del, kjer je (bil) SCT vodilni partner, namreč prenos oziroma ureditev pogodbenih obveznosti med preostalimi partnerji ni enostavna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.