Slovenija
17 ogledov

Potrošniki bolj optimistični

Trgovina Nik Rovan
Po februarskem padcu zaupanja potrošnikov so ti marca spet bolj optimistični.

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila v tretjem letošnjem mesecu za pet odstotnih točk višja kot februarja, glede na lanski marec je bila enaka, od povprečja prejšnjega leta pa je bila za devet odstotnih točk višja, je danes objavil statistični urad.

K večjemu zaupanju potrošnikov so marca prispevale predvsem bolj optimistične napovedi potrošnikov glede gospodarskega stanja v Sloveniji v prihodnjih 12 mesecih. Vrednost tega kazalnika je bila namreč v primerjavi s prejšnjim mesecem za osem odstotnih točk višja.

Marca se je glede na februar zvišala vrednost petih kazalnikov, ki izražajo pričakovanja potrošnikov. Znižala se je le vrednost kazalnika varčevanje v prihodnjih 12 mesecih.

Zvišala se je tudi vrednost polovice kazalnikov, ki izražajo mnenje potrošnikov o sedanjem in preteklem stanju. Stanje se je glede na prejšnji mesec poslabšalo le pri kazalniku primernost trenutka za večje nakupe; vrednost kazalnikov splošni gospodarski položaj v Sloveniji v preteklih 12 mesecih in sedanje finančno stanje v gospodinjstvu pa je ostala nespremenjena.

Vrednost kazalnika večji nakupi v prihodnjih 12 mesecih se je marca v primerjavi s februarjem zvišala za šest odstotnih točk. V primerjavi z lanskim povprečjem se je vrednost tega kazalnika zvišala za pet odstotnih točk, hkrati pa je bila za sedem odstotnih točk nižja od vrednosti v lanskem marcu.

Na vprašanje, koliko denarja boste porabili v prihodnjih 12 mesecih v primerjavi s preteklimi 12 meseci za večje nakupe (pohištvo, pralni stroj, televizija ...), je šest odstotkov anketiranih odgovorilo, da bodo porabili veliko več, prav tako šest odstotkov jih je odgovorilo, da bodo porabili malo več, 45 odstotkov jih bo porabilo približno enako, 22 odstotkov malo manj in 20 odstotkov veliko manj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.