Slovenija
29 ogledov

Potrudili se bodo prehiteti Hrvate

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Državni zbor o novem arbitru, ki bo odločal o slovensko-hrvaški meji, ne bo glasoval, parlamentarne stranke pa bodo predloge kandidatov sporočile do ponedeljka. Arbitra bomo najbrž imenovali, še preden bodo Hrvati odločali o odstopu od sporazuma.

Jožef Horvat | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na odboru DZ za zunanjo politiko so sprejeli sklep, v katerem vladi priporočajo, da v najkrajšem možnem času predlaga arbitra iz Slovenije v skladu z določbami arbitražnega sporazuma, je pojasnil predsednik odbora Jožef Horvat

Soglasni, da odločitev prepustijo vladi

 

Omenjeni sklep so na današnji nujni seji, ki je bila za javnost zaprta, sprejeli soglasno. Državni zbor tako o kandidatu ne bo glasoval, kot sicer predvidevajo obstoječi zakonski postopki v Sloveniji glede imenovanja sodnikov mednarodnih sodišč, saj bi to terjalo več kot 15 dni, kar pa je rok, določen v sporazumu.
 
"Za državni zbor je ta postopek končan, državni zbor je svojo funkcijo opravil in mislim, da je na ustrezen način sodeloval pri ustvarjanju tistega konsenza, ki je pomemben za krepitev slovenskega položaja pred arbitražnim sodiščem," je pojasnil predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez. Novega slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško, bo po njegovih besedah "določila vlada na podlagi konsenza, ki ga bo poskušali ustvariti glede samega kandidata".
 
Kot je zatrdil, danes ni bilo govora o tem, kdo bi lahko bili kandidati za novega arbitra. Po njegovih besedah za to tudi ni bil primeren čas, ker je to v pristojnosti vlade in ker morajo politične stranke imeti nekaj časa za to, da poiščejo najustreznejšega kandidata za zaščito slovenskih interesov pred arbitražnim sodiščem.
 

Idealno bi bilo prehiteti Hrvate

SMC kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Upam, da bomo skozi dialog prišli do najprimernejšega kandidata, ki bo optimalen. Ni pomembno, ali je naš, vaš ali čigav. Glede na vse dosedanje sklepe je pomembno, da je državljan oziroma državljanka Slovenije in da je slovenska vlada tista, ki ga imenuje," je Brglez odgovoril na vprašanje, kakšen profil kandidata bo iskala SMC. Po njegovih besedah obstaja možnost, da bo Slovenija svojega arbitra imenovala, preden bo hrvaški parlament razpravljal o vprašanju, ali odstopijo od arbitražnega sporazuma.
 

"Do srede bodo te zadeve obravnavane, tudi Hrvaška je dala do srede čas tribunalu, da se samorazpusti," je odgovoril na vprašanje, ali bi lahko do imenovanja novega arbitra prišlo že v ponedeljek.

Ernest Petrič (levo) bo po enem letu predsedovanja svetu guvernerjev zapustil se | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tudi Horvat danes o imenih ni želel govoriti, razprave o tem so sicer v njihovi stranki stekle. Prav tako ni želel komentirati, ali bi bil pravnik Ernest Petrič, ki se ga omenja kot možnega kandidata, zanje primeren kandidat.

Predloge zbirajo do ponedeljka

Parlamentarne stranke imajo do ponedeljka čas, da sporočijo svoje predloge. Nato se bodo predstavniki parlamentarnih strank, ki so se sestali v petek, znova sešli in skušali na podlagi predlaganih imen doseči dogovor o skupnem kandidatu. V sredo bi nato že lahko sledila seja vlade.

Tako Brglez kot Horvat sta danes dejala, da z ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem, ki se je te dni pred mediji zavil v molk, nista govorila.

Odstop le dan po objavi pogovorov

Jernej Sekolec | Avtor: Delo Delo
Slovenija novega arbitra išče po četrtkovem odstopu Jerneja Sekolca s tega mesta, le dan po objavi posnetkov njegovih pogovorov s slovensko agentko na sodišču Simono Drenik, ki je prav tako odstopila. Glede na določbe arbitražnega sporazuma ga mora najti v 15 dneh, sicer bo to namesto nje storil predsednik arbitražnega sodišča.

Glede na obstoječe zakonske postopke v Sloveniji v zvezi z imenovanjem sodnikov mednarodnih sodišč bi bilo ta rok nemogoče izpolniti. Ena od možnosti je bila sprememba zakonodaje po nujnem postopku, s katero bi se skrajšali postopki imenovanja kandidata za arbitra, a slovenska politika se je odločila za imenovanje arbitra s strani vlade. Ta možnost temelji na neposredni uporabi arbitražnega sporazuma, ki je kot mednarodni akt nad nacionalnim zakonom.

Komentarjev 2
  • antitrust 15:36 25.julij 2015.

    Saj nam sploh ne rabijo prisluškovat, samo naše novice lahko berejo.Vse imajo na dlani; ,,potrudili se bomo prehitet hrvatarje,,

  • dragec 15:20 25.julij 2015.

    tso nas "odjebali" in sicer za vse večne čase