Slovenija
10 ogledov

Potuhnjeni mačo in marioneta

Ksenija Koren, novinarka Žurnala24. Žurnal24 main
Ivo Sanader z umikom s funkcij ne odhaja. Le pritajil se je, da bi izpostavil druge.

Hrvaški kolegi so že izračunali, da bo Jadranka Kosor brez večjih težav tudi po glasovanju v saboru zasedla premierski sedež, ki ji ga je dodobra pregrel Ivo Sanader. Poznavalci se v ocenah menjave na vrhu hrvaške vlade gibljejo nekje med oznakama, da bo Kosorjeva na funkciji čistilka ali marioneta. Verjetno bo morala biti oboje, glede na to, da prevzema vodenje obubožane države, kjer o preživljanju s sivo ekonomijo sploh ni sramota govoriti, ker je jasno, da brez nje ljudje sploh ne bi preživeli. Počistiti bo morala probleme, ki jih je večno prevolilno razpoloženi Sanader donedavno skrival zaradi lokalnih volitev, po katerih pa jih očitno njegova usta niso smela izreči zaradi jesensko-zimskih predsedniških.

Mačo
Inteligenten, izobražen, sposoben, duhovit in nečimern. Opisujejo ga kot pravega balkanskega mačota Sanaderja praktično vsi, ki so imeli z njim pozitivne in celo tisti, ki so imeli negativne izkušnje. Tudi predajanje premierskega žezla se zdi izvedno po kakem mačističnem priročniku. Čeprav poznavalci vidijo v celem manevru šoka in potem odrešitelja zelo premišljeno strategijo irskega guruja političnih kampanj PJ Mare, ki je Sanaderju svetoval že v preteklosti.

Prav zaradi premišljenega nastopa, skrbno izbrane (poslušne in zaupanja vredne) naslednice ne verjamem, da se Sanader resno umika. Če se slučajno zgodi, da ne bo kandidiral za Mesićevega naslednika je po novi postavitvi HDZ-jevske ekipe jasno, da ima v rokah vse niti. Po Sanaderju Sanader.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.