Slovenija
16459 ogledov

Pouk od doma tudi novembra? Tako odgovarja ministrica.

Simona Kustec Nebojša Tejić/STA
Naslednji teden bo vrtčevsko varstvo organizirano le za starše, ki varstvo nujno potrebujejo. Kdo sodi v to kategorijo, bo odločil župan občine, kjer vrtec obratuje, pojasnjuje šolska ministrica Simona Kustec. Če otroci v vrtec ne bodo hodili, so plačila oproščeni.

Kateri starši lahko torej otroke peljejo v vrtec? „Zaposleni, ki jih usodno potrebujemo za delovanje države,“ odgovarja ministrica in dodaja, da lahko za varstvo zaprosijo tudi drugi starši, ki ne najdejo varstva, o upravičenosti prošnje pa bo odločalo vodstvo vrtca oziroma lokalna skupnost.

„Župani so tisti, ki najbolje poznajo potrebe lokalnega okolja, iz katerega prihajajo starši otrok, ki potrebujejo varstvo,“ poudarja Kustečeva: „Preveriti je treba, ali je potreba za varstvo nujna. Kako se bo to preverjalo, je v rokah županov.“

V enem tednu se je število okuženih v vrtcih povišalo za 100 odstotkov. Ministrica zato vzgojiteljice prosi, da pri svojem delu uporabljajo maske.

O načinu pouka od novembra dalje pa je ministrica dejala, da imamo v tej situaciji srečo, da imamo naslednji teden počitnice. „Kako bo izgledal teden po počitnicah, je odvisno od epidemiološke slike, ki se bo kazala konec naslednjega tedna. Skupaj s stroko bomo ocenili, na kakšen način nadaljevati vzgojno-izobraževalni proces. Ne glede na to, ali bo to na daljavo ali v klopeh, se moramo pripraviti, da šola bo.“

Na vprašanje o težavah, ki jih imajo učitelji in učenci s poukom na daljavo, pa Kustečeva odgovarja, da ima izobraževanje na daljavo pač svoje posebnosti. „V času od pomladi smo z učitelji prilagodili pristop pri podajanju znanja učencem, ki se izobražujejo na daljavo. Odpira se vprašanje, ali so te vsebine uspešno prenesene otrokom.“

Na ministrstvu medtem že pripravljamo smernice, povezane s kakovostjo izobraževalnega procesa, če bo pouk na daljavo trajal dlje časa.

Komentarjev 8
  • Petea 19:22 23.oktober 2020.

    Glede na to, da gre za izredno stanje bi lahko premislili ali je sploh potrebno izvajati pouk, četudi eno leto. Saj bodo vsi na istem. Ne vem zakaj je to tako pomembno pri vsej borbi za življenja.

  • Taja 17:00 23.oktober 2020.

    Simonca, strezni se!!!

  • fiston 16:50 23.oktober 2020.

    Ja ravno župan najbolje ve, kdo potrebuje vrtec, mogoče v onih par vaških občinah. Pravi da so na srečo počitnice. Nič ni na srečo, čakali so počitnice, zato smo pa v dreku. Bi morali lockdown narediti že prej. Ampak samo ...prikaži več en teden z vikendi, kolikor traja karantena. Več nima smisla. Bi bilo bolj enostavno, če bi počitnice prestavili za 14 prej, pa ne bilo treba čakat sreče, da bodo počitnice.