Slovenija
6614 ogledov

"Do leta 2022 bomo vsi po vrsti nosili maske"

telovadba otroci Profimedia
Maske so v srednjih šolah obvezne tudi pri pouku športa, kar predstavlja problem. Na odgovor NIJZ pristojni še čakajo.

V tem tednu se je tudi za dijake od 1. do 3. letnika srednjih šol začel pouk po modelu C, kar pomeni, da se dijaku izmenično izobražujejo en teden od doma en teden v šoli. V. d. generalne direktorice direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Nataša Kranjc je poudarila, da je bila organizacija in izvedba modela CV za ravnatelje velik organizacijski izziv. Prvi odzivi kažejo, da so svoje delo več kot odlično opravili, je poudarila. 

Fani Al Mansour, predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov in ravnateljica Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana, je povedala, da so večino preteklega tedna namenili pripravam na samo izvajanje pouka, izvedli pa tudi ponovni pregled učilnic ter ostalih prostorov šole z zagotavljanjem razkužil in pripravami glede obveščanja dijakov. Na njihovi šoli so pripravili izvedbene načrte, kjer so opredelili matične učilnice, s čimer želijo poskrbeti, da se dijaki iz različnih oddelkov ne mešajo med seboj. 

"Na vračanje dijakov smo se dobro pripravili. Bojimo se le bolezenske odsotnosti učiteljev, saj nimamo rezerv, s katerimi bi jih nadomestili. In upamo, da se šole ne bodo več zaprle," je dejala Al Mansour.

Učitelj z masko | Avtor: Profimedia Profimedia

Želijo si, da bi se cepilo čim več učiteljev

Nataša Kranjc je poudarila, da je izobraževanje v šolah mogoče tudi zahvaljujoč rednem tedenskem testiranju vseh zaposlenih. "Ta teden se je v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 začelo prednostno cepljenje zaposlenih. Najprej za starejše od 50 let, nato pa za vse ostale. Vse prosim, da se v čim večjem številu odločijo za cepljenje in prispevajo k normalizaciji življenja, ki si ga po vsem tem času že vsi zagotovo želimo," je dejala. 

Fani Al Mansour je povedala, da se je za cepljenje na njeni šoli odločili 60 odstotkov učiteljev. Dvajset odstotkov je takih, ki si želijo najprej videti, kaj se bo dogajalo, dvajset odstotkov jih je covid-19 prebolelo ali pa so na bolniški. Cepljenje je prostovoljno, je poudarila Kranjc. Prepričana je, da se bo vse več učiteljev priključilo, ko se bodo videli učinki cepljenja. Učiteljem, ki se bodo cepili, ne bo treba več opravljati rednih tedenskih testiranj.

Kljub temu, da bodo učitelji cepljeni, to ne pomeni, da jim ne bo treba več nositi mask. "Za pandemijo gre, zato bi jaz najprej citiral gospoda Faucija, ki je zelo jasno povedal, da bomo do leta 2022 kar lepo vsi po vrsti še naprej nosili maske. To je odgovor na to elementarno vprašanje," je odgovoril državni sekretar Jelko Kacin. "Ne vemo, kateri sevi, kdaj in kako se bodo razvili, širili po Evropi." Novi sevi so tisto, kar pristojne ta trenutek najbolj skrbi. Kacin je dejal, če želimo ustvariti pogoje za kolikor toliko kvalitetno življenje, delo, izobraževanje, se je treba najprej držati mask. "To je prvo vprašanje, za katerega še vedno slišim, da imajo učitelji veliko težav sami s sabo, ravnatelji pa še več z njimi, da bi jim to dopovedali. Na drugi strani pa je cepljenje tisti način, ki nam v tem trenutku lahko največ pripomore k temu, da zaščitimo sebe, svoje najbližje, sodelavce in celotno družbo."

V dijaških domovih so dijaki nastanjeni po dva v sobi, skupine pa so oblikovali ob upoštevanju priporočil NIJZ. "Na hodnikih, učilnicah, klubskih sobah in skupnih prostorih so maske obvezne. Poudarek je na ozaveščanju ukrepov za obvladovanje tveganja (higiena kašlja, razkuževanje, prezračevanje) kot tudi na aktivnostih za izboljšanje imunskega sistema (prehrana, gibanje)," je pojasnila Fani Al Mansour. "Pomemben pogoj v DD je upoštevanje medosebne razdalje."

To predstavlja problem

Dijaki in zaposleni morajo ves čas nositi zaščitne maske, ki so obvezne za vse. Upoštevati pa morajo tudi vsa preostala priporočila za preprečevanje širjenja virusa. Kranjc je pojasnila, da so maske v srednjih šolah obvezne tudi pri pouku športa, zato priporočajo, da se pouk v čim večji meri odvija na prostem. 

Da je pouk športne vzgoje največji izziv, je pritrdila tudi Fani Al Mansour, saj so morali »zanemariti« normativnost in se bo pouk izvajal za vse dijake posameznega oddelka istočasno. "Glede na odlok bodo morali vsi dijaki ves čas nositi zaščitne maske, kar lahko pri športni vzgoji zaradi intenzivnejšega dihanja in manjše vidljivosti predstavlja problem," je opozorila. 

Vprašanje glede nošnje mask pri športni vzgoji so naslovili na NIJZ, od kjer v kratkem pričakujejo odgovor, je povedala Nataša Kranjc.

razred učilnica tabla | Avtor: Profimedia Profimedia

Najprej preverjanje, šele nato ocene

Nataša Kranjc je povedala, da se tudi v srednji šoli prilagodi pouk po povratku v šole. Učitelje so najprej napotili k preverjanju, še pred tem pa utrjevanju, da se ugotovijo morebitni manki in da se jih nadoknadi. Ravnateljem in učiteljem so predlagali izdelavo mrežnih načrtov za ocenjevanje in jih opomnili, da je treba upoštevati pravilnik o ocenjevanju, ki določa pravilo o številu pisnih in ustnih ocen. "Tovarniško pridobivanje ocen ne prispeva k dobremu počutju v šoli in ne pokaže pravega znanja," je poudarila Kranjc.

Fani Al Mansour je dejala, da so učiteljem priporočili, naj ne hitijo z ocenjevanjem znanja, ampak naj preverijo, koliko znanja so usvojili na daljavo. "V kolikor bodo učitelji ugotovili primanjkljaj na posameznem področju, bodo to skušali nadoknaditi, tudi z dodatnimi urami, kjer bo to potrebno," je napovedala. 

Letošnja matura bo prilagojena, ali bo tako tudi naslednje leto, bo znano kasneje. Kot je povedala Nataša Kranjc, bodo na podlagi ugotovitev učiteljev in rezultatov letošnje mature preverili, ali bi bilo treba maturo naslednje leto prilagoditi ali ne. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • mamax 16:05 09.marec 2021.

    To lahko le sanjate smrduhi iz NIJZ

  • Mesija_se_vraca 16:04 09.marec 2021.

    E pa jo ne bomo banda gestapovska, pa če bo treba to svobodo doseči tudi s silo, kot so jo naši dedje, gamat nacistična.

  • Ded2021 15:08 09.marec 2021.

    Sej dokazano da maske ne zagotavljajo zaščite. Kdo menja maske na dve ure? Karkol primes je lahko okuzeno pa lahk stokrat rakužiš roke. Res bolano do konca