Slovenija
22 ogledov

Pouk v radioaktivnem pepelu

Šola v Šentrupertu je v zelo slabem stanju.
1/15
Žurnal24 main
Ošnovna šola v Šentrupertu nad Laškim je tako od zunaj kot od znotraj v izredno slabem stanju, otroci pa so izpostavljeni radioaktivnemu sevanju.
 

Zadnji poseg pred 40 leti

Šolo v Šentrupertu so zgradili leta 1920, streho, ki je iz azbesta, pa so zamenjali leta 1967, ko so k šoli prizidali še prizidek in to iz opeke, za katero se je izkazalo, da je radioaktivna. Nova šola bi imela nekaj več kot tisoč kvadratnih metrov površine in vse pogoje za izvajanje programa devetletke. Nekaj prostora v stavbi pa bi dobila tudi krajevna skupnost in vrtec.

Podružnična osnovna šola (POŠ) v Šentrupertu nad Laškim je v katastrofalnem stanju, strokovnjaki pa so že pred leti v njej izmerili tudi radioaktivno sevanje. Kljub takšnim argumentom pa so na razpisu Ministrstva za šolstvo in šport za sofinanciranje izgradnje novega objekta "izviseli". Napovedujejo, da se bodo zoper sklep pritožili.

Katastrofalne razmere
V letošnjem šolskem letu pouk obiskuje 34 učencev od prvega do petega razreda, a kaj, ko je na pol razpadajoči objekt, ki kaže klavrno podobo tako od zunaj kot tudi od znotraj, sramota za kraj, občino, pa tudi državo. Ker so strokovnjaki v njej leta 2003 izmerili tudi radioaktivno sevanje, si občina Laško že nekaj let prizadeva, da bi ta problem rešila, in v Šentrupertu zgradila novo šolo. Pouk se v najbolj kritičnem delu šole sicer ne izvaja, a kaj, ko tudi drugim prostorom ni prizanešeno, saj so povsod na stenah vidne razpoke, pri oknih piha, pogrezajo se tudi tla.

Ostalih praznih rok
Na občini so bili skoraj prepričani, da jim bo na razpisu Ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ) uspelo pridobiti prepotreben denar za sofinanciranje izgradnje, a jih je sklep, ki so ga prejeli, močno razočaral, saj njihove šole ni bilo med izbranimi projekti.  " Nad odločitvijo države smo ogorčeni in preučili bomo možnost, da se na sklep pritožimo. To smo dolžni storiti v dobrobit naših otrok, prihodnosti in naše občine. Preprosto ne moremo verjeti, da imamo zdaj na izbiro samo dve možnosti. Ali šolo zapremo, in šolarje vozimo v nekaj kilometrov oddaljene druge šole, ali pa jih v tretjem tisočletju vzgajamo v dobre državljane v šolskih prostorih, polnih razpok in radioktivnega sevanja," pravi podžupan občine Laško Klemen Grešak, in dodaja, da so na MŠŠ " očitno prevladali neki drugi interesi in neke "objektivne" ter "strokovne" odločitve, podprte z boljšimi argumenti, kot je pouk v radioktivnem pepelu."

Gradbeno dovoljenje že pridobili
Razočaranje je toliko večje tudi zato, ker so gradbeno dovoljenje za nadomestno gradnjo pridobili že avgusta letos, sredstva za investicijo, gre za okoli dva milijona evrov, pa so tudi že rezervirali v občinskem proračunu. Občina bi prispevala nekaj več kot polovico tega denarja, preostanek naj bi zagotovila država.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.