Slovenija
45 ogledov

Povečana predelava razburja občane

Sežigalnica v Kranju
1/3
Anže Petkovšek
Krajani Stražišča ogorčeni nad novo napravo; podjetje obljublja, da gre za minimalno širitev.

Jutri se bodo sestali krajani Stražišča pri Kranju, saj jih je pred dnevi presenetila informacija, da je podjetje Ekorel Agencijo RS za okolje (Arso) zaprosilo za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave za obdelavo nevarnih odpadkov v njihovi bližini. Oblikovali so tudi že skupino Stražišče, zbudi se, ki izdaji soglasja nasprotuje.

Na dan 48 ton, ne pa 292

Na lokaciji Laze, za katero Ekorel pridobiva soglasje, sicer že stoji manjša industrijska cona, kjer je podjetje tudi do zdaj opravljalo dejavnost zbiranja in obdelave nevarnih in nenevarnih odpadkov.

"Za novo napravo je družba Ekorel zaprosila za povečano obdelavo nevarnih odpadkov na isti lokaciji, in sicer na maksimalno 48 ton na dan," pojasnjujejo v Ekorelu. Podatek o 292,2 tone, ki je povzročil nejevoljo občanov, je maksimalna zmogljivost naprave; toliko bi torej lahko predelali, če bi naprava obratovala 24 ur, dodajajo. Krajanov Stražišča to sicer ni prepričalo, saj menijo, da je z elaboratom že lahko vse prav, vendar je vprašljivo, kaj se bo v resnici izvajalo. Po njihovem mnenju je področje Laz že sicer okoljsko degradirano, in zato nasprotujejo kakršnemukoli širjenju tovrstnih dejavnosti.

Z Mestne občine Kranj so sporočili, da se bodo aktivno vključili v postopek in se zavzeli za čisto okolje. Dokumentacijo proučujejo in bodo pripombe Arso posredovali do 20. marca, še pravijo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.