Slovenija
25 ogledov

Povedal le za obremenjujočo raziskavo

Stajerska27.11.08...Celje...onesnazevanje...Cinkarna...Foto: Gregor Stamejcic Stajerska27.11.08...Celje...onesnazevanje...Cinkarna...Foto: Gregor Stamejcic
V civilni iniciativi so jih obtožili onesnaževanja, a se je izkazalo, da so podatki zavajujoči.

Na celjskem okrožnem sodišču se je začela in s sodno poravnavo tudi končala pravda, v kateri je celjska cinkarna od Borisa Šuštarja, koordinatorja Civilne iniciative (CI), zaradi blatenja njihovega ugleda terjala 30.000 evrov odškodnine.

"Tožbo smo vložili zaradi neresničnega navajanja in manipuliranja s podatki o taliju, ki naj bi ga vsebovala naša sadra, ter trditev o genskih okvarah in hudih poklicnih obolenjih, ki so osebno prizadele naše zaposlene, ki naj bi krvaveli in imeli črne noge," je pojasnila tehnična direktorica Cinkarne Nikolaja Podgoršek Selič.

Razglašali le obremenjujočo

CI je Celjane razburila z objavo analize nekega kanadskega laboratorija, kjer naj bi v odpadkih našli tudi sledi zelo strupenega talija, zamolčali pa so analizo Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, ki je pokazala, da v titanovi sadri talija ni. V Cinkarni so takrat Šuštarju predlagali, da bi zadevo raziskal arbitražni svet, do takrat pa bi se morala CI v javnosti vzdržati vsakršnih komentarjev in sodb. A je Šuštar ta dogovor prekršil še isti dan, zato so se odločili, da ukrepajo.

Ni kriva samo Cinkarna

Šuštar je tako moral na sodišču ovreči kar nekaj zavajajočih trditev, ki so se v zadnjih letih pojavljale v javnosti. Med drugim to, da za onesnaženje okolja s kadmijem ni kriva samo Cinkarna in njena sedanja proizvodnja. "Vsak ima pravico, da se zavzema za zdravo okolje, zato naš cilj ni bil napad na Šuštarja, pač pa smo želeli le, da izrečene neresnične trditve ovrže. To smo dosegli, zato pri plačilu odškodnine ne vztrajamo več," so pojasnili v Cinkarni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.