Slovenija
27 ogledov

Poveljnik gasilcev dobil opozorilo zaradi gašenja

Požar na Sveti gori Bralec Aljaž
Poveljnik Javne gasilske službe v Novi Gorici Simon Vendramin je zaradi sredinega gašenja požara na območju neaktiviranih bojnih sredstev na Sveti gori prejel opomin inšpektorja za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Na Sveti gori se je namreč v sredo ponovil požar, zato so tja napotili večje število gasilskih enot. Ko je bil požar deloma že pogašen, jih je obiskal inšpektor in opravil izredni inšpekcijski nadzor, je dejal Simon Vendramin, ki je vodil intervencijo.

Inšpektor je v nadzoru ugotovil, da Vendramin, ki je sicer dogodke danes predstavil tudi na novinarski konferenci, ne upošteva navodila gasilcem za gašenje na območju neaktiviranih bojnih sredstev. Če na požarišču poka oziroma če gasilec opazi neaktivirano bojno sredstvo, se mora intervencija prekiniti in uskladiti z regijsko enoto za varstvo pred neaktiviranimi bojnimi sredstvi, pojasnjuje Vendramin.

Če bi se držali tega opomina, bi se morali umakniti na varno razdaljo, evakuirati tudi vas Grgar, zapreti cesto, odklopiti plinovod in daljnovod, verjetno pa bi bilo treba zapreti tudi bližnjo elektrarno in samostan, pojasnjuje Vendramin. Po njegovih besedah bi se tako požar širil, gasiti pa ne bi smeli.

"To je neživljenjsko"

Vodja sredine intervencije ne obtožuje samega inšpektorja, "saj on opravlja svoje naloge v skladu z navodili in pristojnostmi ter v skladu z zakonodajo". Obtožuje pa omenjeno navodilo, ki ga je pred več leti izdala uprava za zaščito in reševanje, "ker je zelo neživljenjsko". "Posebej za naše področje, ki je zelo posejano z neaktiviranimi bojnimi sredstvi," pravi in dodaja, da če bi "upoštevali to navodilo, potem ne bi smeli gasiti požarov niti na enem območju, ker so povsod neeksplodirana bojna sredstva".

Poudarja tudi, da so takoj ob začetku intervencije vanjo vključili tudi regijskega poveljnika enote za neaktivirana bojna sredstva, s katerim sta intervencijo usklajevala. Tako je bila po njegovih besedah "zagotovljena popolna varnost za vse gasilce". Prav tako so bili gasilci opozorjeni, da so na območju z neaktiviranimi bojnimi sredstvi, dobili pa so tudi navodila, kako ravnati, če se požar razbohoti, dodaja vodja intervencije.

Odločiti se mora, ali bodo gasili ali ne

Prejeti opomin zanj po njegovih besedah pomeni dodatno oteževalno okoliščino, saj tako s prstom kažejo na njegovo odgovornost, da se odloči, ali bodo gasili ali ne. Poudarja, da mu ni vseeno, če bi se komu od sodelujočih v intervenciji kaj zgodilo.

Po navedbah Vendramina na območju požara, ki so ga v sredo pogasili, tudi danes še ostaja požarna straža. Na požarišču je namreč še nekaj žarišč, ki lahko ob ustreznem vetru vzplamtijo in predstavljajo nevarnost za vnovično razširitev požara. Na vprašanje, kako bo ravnal, če danes na tem območju znova zagori, odgovarja, da bo ravnal "prav tako kot včeraj, predvčerajšnjim in prejšnji teden".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.