Slovenija
11 ogledov

Povezava namesto mej

"Slovenija ne bi smela ovirati Hrvaške," je prepričan Roberto Battelli, predstav Žurnal24 main
Italijanska manjšina opozarja, da je žrtev mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško.

"Razočarani smo, da Slovenija in Hrvaška nista našli rešitev za svoje težave, ki izkrivljajo medsebojne odnose, predvsem pa ogrožajo sodelovanje italijanske manjšine v obeh državah," meniRoberto Battelli, podpredsednik Unije Italijanov, sicer tudi predstavnik italijanske narodne skupnosti v državnem zboru.

Ideja, ki naj bi jo, kot poročajo mediji, ponudil France Bučar, da bi o meji v Istri odločali z referendumom, pri čemer bi imeli volilno pravico le avtohtoni prebivalci iz leta 1947 in njihovi potomci – kar se nanaša tudi na nekdanje italijanske begunce (ezule) –, pa se mu zdi nenavadna.

Ne vmešavajo se
"Za rešitev spora je po mojem mnenju nujna arbitraža oziroma posredovanje nekoga tretjega. V interesu vseh pa je, da Hrvaška vstopi v Evropsko unijo," je prepričan Battelli. Po njegovih besedah je oviranje Hrvaške na tej poti velika napaka. "S kom ima Slovenija sploh še pristne odnose?" se vpraša.

Battellija celo skrbi, da bi se zaradi zaostrovanja razmer lahko zgodil kakšen incident. Silvano Sau, predstavnik Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti, doda, da se kot manjšina nikoli niso vmešavali v slovensko-hrvaški spor. "To je stvar slovenske in hrvaške politike," poudari.

Sodelovanje manjšin
Podobno razmišlja predstavnik Slovencev v Italiji Rudi Pavšič. Združitev italijanske manjšine, ki je razdeljena med dve državi, je lahko pozitivna tudi za Slovence. "Sodelovanje slovenske in italijanske manjšine pa je bistvenega pomena, če se želimo oblikovati v evropskem prostoru," pristavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.