Slovenija
224 ogledov

Povezave Mira Senice

Pogledali smo, s kom ima podjetja odvetnik Miro Senica in kako poslujejo. Poveza Žurnal24 main
Miro Senica in povezave. V njegovi fundaciji Lovše, Čendak in Anderlič, nadzirata pa jo Debeljak in Črnigoj.

Miru Senici, ki se je pred dnevi znašel še v središču afere o utaji davkov pri nakupu luksuznih vozil, so podjetja v njegovi lasti leta 2009 prinesla milijon evrov dobička (podatkov za lani še ni), je razvidno iz baze finančnih podatkov GViN.

Kokoš, ki je predlani nesla najbolj zlata jajca, je podjetje MSO družba za upravljanje. Svoje spletne strani podjetje nima, zato ni povsem jasno, kaj počne, je pa iz GViN razvidno, da je imelo predlani ob osmih milijonih evrov sredstev in dveh milijonih evrov kapitala milijon evrov prihodkov in le sto tisoč evrov stroškov.

Podatki o poslovanju odvetniške pisarne in družbe MSO za lani bodo javno objavljeni na Ajpesu, kot določa zakon.
To je bilo vse, kar nam je bil Miro Senica prek PR službe pripravljen povedati.
Vrtoglav dobiček
Po plačilu davkov je družbi, ki je registrirana za podjetniško in poslovno svetovanje ter je v stoodstotni lasti Mira Senice, ostalo nekaj več kot 765 tisoč evrov čistega dobička.

Direktorica družbe z 1,3 zaposlenega je Blanka Muster. Zanimivo je bila povprečna mesečna plača le 719 evrov, dobiček na zaposlenega pa vrtoglavega pol milijona.

Sicer pa je MSO še stoodstotni lastnik Stipule invest, registrirane za trgovanje z lastnimi nepremičninami. Družba do konca leta 2009 ni imela prihodkov, zastopnica pa je Nataša Zaviršek. MSO in Stipula invest imata račun odprt le pri banki Hypo, je razvidno iz baze GVin.

Kmetija in fundacija
Tako Musterjeva, ki jo sicer najdemo med člani zbornice davčnih svetovalcev, kot družina Zaviršek pa sta se pojavljali že v zgodbi para Senica – Kresal z gradnjo luksuzne turistične kmetije Bužekijan nad Lucijo.

Senica je vse povezave s projektom takrat zanikal, kmetijo pa je kupil nepremičninski baron Jože Anderlič in jo prodal naprej.

Prav Anderlič, sicer prvi mož Kranjske investicijske družbe, je tudi predsednik uprave Fundacije Parus za financiranje podiplomskega študija, ki jo je ustanovil podjetni Senica. V vodstvu fundacije je sprva sedel še Božidar Špan, dolgoletni prvi mož slovenske banke Hypo.

Bogataš in trgovec
Potem ko se je poslovil z vplivnega bančnega vrha, je njegov stol v fundaciji zasedel peti najbogatejši Slovenec Tomaž Lovše (lastnik Dinersa), ki je po oceni revije Manager težak 83 milijonov evrov.

Poleg njega je v upravi fundacije borzni maček Dean Čendak, solastnik Publikuma, ki se je lani po hudih finančnih težavah skupaj s Potezo in Medvešek Pušnikom spojil v Alto. Med nadzorniki fundacije pa je šef Mercatorja Žiga Debeljak, ki je pri Senici lani naročil pravni skrbni pregled.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.