Slovenija
7 ogledov

Povišali trošarine

(Foto: iStock) Žurnal24 main
Poslanci podprli podražitev cigaret, elektrike in plina. Sprejeli pa so tudi rebalans letošnjega državnega proračuna, ki je letošnje proračunske odhodke zmanjšal za 600 milijonov evrov.
Vlada si letos od zvišanja trošarin obeta dodatnih 39 milijonov evrov prihodkov, v letu 2011 pa 157 milijonov evrov.

Poslanci so s 47 glasovi za in 32 proti podprli novelo o trošarinah, ki predvideva dvig trošarin za cigarete, električno energijo in plin.

Koalicijski poslanci so se med razpravo strinjali z začasnim zvišanjem trošarin, saj bi tako lahko nadomestili del izpada proračunskih prihodkov.

Opozicijske poslanske skupine pa so menile, da višje trošarine v času krize prinašajo še dodatne obremenitve za podjetja in prebivalce.

Na dnevnem redu je bil poleg rebalansa in novele zakona o izvrševanju proračuna tudi predlog zakona o posojilu Grčiji. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi.

Prihranek v višini 600 mio. evrov
Z rebalansom se bo letošnja proračunska poraba znižala za 600 milijonov evrov na 9,9 milijarde evrov.

Takšno zmanjšanje je potrebno, da bi ohranili primanjkljaj pri načrtovanih petih odstotkih bruto domačega proizvoda, vlada pa je našla prihranke predvsem pri materialnih stroških in investicijah.

Rebalans je potreben zaradi nižjih proračunskih prilivov od načrtovanih, del izpada prihodkov pa namerava vlada pokriti z zvišanjem trošarin. Parlamentu je tako v sprejem predlagala novelo zakona o trošarinah, ki prinaša zvišanje trošarin na cigarete, električno energijo in zemeljski plin.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.