Slovenija
14 ogledov

Povišanje plač, ki ga je težko opaziti

Povprečna bruto plača je znašala 1483,44 evra oz. 1,1 odstotka manj kot marca in Žurnal24 main
Povprečna mesečna neto plača za maj je znašala 996,62 evra in je bila za 0,9 odstotka višja od tiste za april ter za 1,4 odstotka višja od tiste za lanski maj. Povprečna bruto plača je maja znašala 1535,93 evra oziroma 1,1 odstotka več kot mesec prej in 1,3 odstotka več kot leto pred tem.

Povprečna mesečna bruto plača se je maja v mesečni primerjavi najopazneje zvišala v dejavnosti rudarstva, in sicer za 14,9 odstotka. Sledi področje oskrbe z električno energijo, plinom in paro (6,5-odstotno povišanje) in predelovalne dejavnosti (3,9-odstotno povišanje).

Najbolj se je medtem povprečna bruto plača znižala v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (4,4 odstotka), poslovanju z nepremičninami (za 1,3 odstotka) ter v zdravstvu in socialnem varstvu (za 1 odstotek), je sporočil državni statistični urad.

Povprečna bruto plača se je maja glede na april povečala v vseh statističnih regijah, najbolj v notranjsko-kraški (za 3,7 odstotka) in pomurski statistični regiji (za 2,4 odstotka), najmanj pa v osrednjeslovenski (za 0,2 odstotka) in koroški statistični regiji (za 0,5 odstotka).

Glede na april se je povprečna mesečna bruto plača za maj pri pravnih osebah zasebnega sektorja zvišala za 1,4 odstotka in je znašala 1396,65 evra. Povprečna mesečna bruto plača pri pravnih osebah javnega sektorja je znašala 1790,07 evra in je bila v mesečni primerjavi višja za 0,7 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.