Slovenija
25 ogledov

Povišice bodo nevtralizirali

Ministrica grozi, da bodo za skupni znesek vseh povišic znižali plače. (Foto: Ni Žurnal24 main
Plačilni dan. Pojutrišnjem javni uslužbenci pričakujejo tretjo četrtinko.

 

5 in do 120 evrov bi bile oktobrske plače višje, če bi se plačna reforma nadaljevala.

Plače. Velik del javnih uslužbencev z oktobrsko plačo – večina jo bo dobila pojutrišnjem – ne bo dobil izplačila tretje poravnave plačnih nesorazmerij, ki jo predvideva veljavna kolektivna pogodba. Četrtinke zagotovo ne bodo dobili v državni upravi, kjer bodo upoštevali navodila ministrice Irme Pavlinič Krebs. Sredi oktobra je direktorjem javnih zavodov poslala navodilo, naj ne izplačajo tretje četrtine, ker pogajanja o izplačilu še potekajo, del sindikatov pa je zato napovedal kazensko ovadbo.

Rok. Policijski sindikat, ki ga vodi Branko Prah, želi dati vladi, potem ko v četrtek ni potrdila dogovorjenega sporazuma, še eno možnost. Radi bi, da jim pogajalka Helena Kamnar in Pahor kot premier pojasnita, kaj je glede sporazuma šlo narobe. Če sestanek ne bo uspešen, bodo zaostrili stavko in protestirali pred vlado.

Sledilo bo nižanje plač
Ob morebitnem izplačilu povišanih plač nekaterim javnim uslužbencem v višini odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij bo morala vlada učinek povišanja plač nevtralizirati z ukrepom nižanja plač,” svari ministrica. Sindikate javnega sektorja je danes sicer vnovič povabila na podpis aneksa in dogovora glede ukrepov za zamrznitev mase plač v javnem sektorju.

V soboto je začela veljati novela zakona glede potrebnega kvoruma za spremembe kolektivne pogodbe; aneks bi lahko uveljavili tudi s podpisom sindikatov, ki predstavljajo 40 odstotkov zaposlenih. To bi lahko zagotovili že Štrukljevi sindikati, ki so dogovor z vlado že dvakrat podprli, tokrat pa imajo še vrsto pomislekov, povezanih predvsem z napovedjo premierja Pahorja, da bo vlada pripravila novo plačno reformo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.