Slovenija
23 ogledov

Povožena volkulja bi skotila sedem mladičev

Volkovi, Tonka SloWolf
Volkulja, ki so jo v začetku junija povozili na regionalni cesti med Postojno in pivko, je bila v odlični kondiciji in visoko breja.

Na veterinarski fakulteti v Ljubljani so med preiskavo ugotovili, da je nosila štiri ženske in tri moške popolnoma razvite zarodke. Po ocenah na osnovi razvitosti zarodkov bi skotila v roku nekaj dni, približno sredi junija. To je za dinarsko populacijo volkov manj značilno, običajno kotijo od sredine  aprila do sredine maja.


Pri trku z vozilom je volkulja utrpela hude poškodbe pljuč, jeter, prsne hrbtenice, vretenc, reber in medenice.

Drugega tropa niso zaznali

"Na območju Postojnske kotline in zahodnega dela Pivške doline za zdaj niso zaznali prisotnosti drugega tropa oziroma legla volkov. Lansko leto je bila na tem območju domnevno nezakonito  odstreljena volkulja Tonka iz tropa Vreščica - Nanos. Za zdaj ni znano, ali je povožena volkulja morda po Tonkini smrti prevzela status reproduktivne (alfa) volkulje v tem tropu. Odgovor na  vprašanje, kateremu tropu je pripadala, bodo omogočile prihodnje genetske analize," so pojasnili pri projektu SloWolf.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.