Slovenija
14 ogledov

Povprečen poslanec ima doma 3.400 evrov

Mandatarska seja Saša Despot
Povprečen poslanec ima na banki dobrih 13.000 evrov, doma hrani 3.400 evrov gotovine.

Povprečen poslanec ima na banki dobrih 13 tisoč evrov, doma hrani 3.400 evrov gotovine, ima dobrih 48 tisoč evrov obveznosti ter je dal dobrih 97 tisoč evrov posojil. Poseduje tudi premičnine v skupni vrednosti nekaj nad 154 tisoč evrov ter za približno 4.800 evrov vrednostnih papirjev.

Povprečen minister ima na banki dobrih 19 tisoč evrov, doma gotovine ne hrani, ima dobrih 41 tisoč evrov obveznosti ter je dal dobrih 2.400 evrov posojil. Poseduje premičnine v skupni vrednosti nekaj nad osem tisoč evrov ter za približno 9.100 evrov vrednostnih papirjev, kažejo izsledki poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Slovenija prva med državami, ki izvajajo nadzor

Slovenija je bila po besedah Klemenčiča sicer prva med tranzicijskimi državami, ki je uvedla nadzor nad premoženjskim stanjem funkcionarjev, vendar se v 20 letih ni bistveno spremenil. Nikoli se ni informatiziral in danes po njegovi oceni velja za primer slabe in neučinkovite prakse, ki je sama sebi namen. KPK v osmih letih na tem področju ni uspela narediti spodobnega koraka naprej, pravi.

Opozoril je tudi, da v Sloveniji "mešamo jabolka in hruške". Obstaja namreč povsem enak sistem za poslanca, sodnika, tožilca, ministra, župana, podžupana, direktorja lokalnega zavoda ali direktorja direktorata. Na drugi strani nekateri funkcionarji sploh niso pokriti, denimo funkcionarji na KPK in Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU). Poleg tega ni enovite evidence, kdo vse je zavezanec.

V letu 2011 so na KPK zadeve sicer poskušali optimizirati, vendar pa po besedah Klemenčiča potrebujejo še ustrezne zakonske spremembe. Kot je napovedal predsednik komisije, bodo s predlogi sprememb že v začetku aprila stopili pred javnost in parlament.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.