Slovenija
5841 ogledov

Povprečna ocena v devetem razredu že več kot štiri, ravnatelji zahtevajo eksterce

Osnovna šola
Šole nočejo nagajati učencem, koliko ocen je podarjenih

Trend povprečnih ocen iz obveznih predmetov  v 9. razredu osnovnih šol v zadnjih desetih letih narašča. Povprečna ocena v zadnjem razredu osnovne šole se je tako iz slabe 3,75 v letu 2008 zvišala na dobro 3,83. Pri tem pa niso upoštevane ocene izbirnih predmetov, ki so v devetem razredu trije, oziroma dva.

 | Avtor:
 Male razlike v ocenah, velike v sposobnostih

"Povprečje narašča za eno desetinko, kar na lestvici 1 do pet ni malo," je v predavanju Pravičnost v slovenskem šolstvu nedavno ocenil Darko Zupanc, direktor RIC. Veliko večje kot  razlike v ocenah, so razlike v znanju devetošolcev. "V devetem razredu imamo tudi take, ki so slabo funkcionalno pismeni in imamo izjemne," pravi Zupanc. 

Pečan: Povprečna ocena je več kot štiri

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan na podlagi interne komunikacije z ravnatelji nekaterih večjih osnovnih šol ocenjuje, da je povprečna ocena celo več kot štiri. Na državnem izpitnem centru RIC mu pritrjujejo: "V graf Povprečne šolske ocene obveznih predmetov niso vključeni obvezni izbirni predmeti, ki so verjetno vključeni v podatek o povprečni oceni, katero navaja g. Pečan. Ker so izbirni predmeti praviloma ocenjeni zelo visoko, je verjetno povprečna ocena skupaj z obveznimi izbirnimi predmeti še višja – tako kot navaja g. Pečan." 

"Šole nočejo nagajati učencem"

Gregor Pečan je v nedavni izjavi za Delo dejal še, da šole nočejo nagajati svojim učencem, "saj da bo selekcijo naredila srednja šola." Tudi glede tega mu na RIC pritrjujejo: "Ker šolske ocene vseh obveznih predmetov odločilno vplivajo na vpis v SŠ z omejitvami, to verjetno vpliva na višanje ocen in s tem tudi na povprečja. Z dosedanjim načinom zbiranja točk za vpis v srednje šole z omejitvijo vpisa v le-teh že več let niso zadovoljni."

Usip prvih letnikov gimnazij

Ravnatelji srednjih šol tako opozarjajo, da je raven znanja med dijaki precej različna in da petica ni enaka petici. Na številnih srednjih šolah, kjer ni omejitve vpisa, predvsem pa na gimnazijah, je usip neuspešnih dijakov v prvem razredu precejšen, na nekaterih šolah celo tak, da morajo razrede združevati. Srednješolski ravnatelji zato predlagajo eksterne teste, ki bodo tudi več povedali o sposobnostih učencev. 

Ravnatelji poročajo o pritiskih

Ravnatelji osnovnih šol pa medtem vse pogosteje poročajo o pritiskih za boljše ocene. Tisti, ki hočejo biti sprejeti na katero od srednjih šol z omejitvami, si trojke ne morejo privoščiti, štirico pa redko. Za vpis na srednje šole štejejo vse ocene v spričevalu sedmega, osmega in devetega razreda. Petica je vredna pet točk, najvišje skupno število možnih točk je 175 točk, omejitve za sprejem na določene srednje šole, predvsem gimnazije pa se gibljejo okoli 170 točk.

Spremembe zahtevajo tudi starši

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije na neustreznost kriterijev vpisa v srednje šole z omejitvijo vpisa opozarjajo od ustanovitve leta 2011. Pred leti smo bili pobudnik za ustanovitev ustrezne delovne skupine na MIZŠ, ki je delovala v šolskem letu 2013/2014.

"Kot enega od razlogov za potrebo po spremembi smo navajali tudi premočan povratni vpliv obstoječih kriterijev (vse zaključene ocene v zadnjem VIO) na ocenjevanje v 3. VIO devetletke in posledično tudi na delo in vzdušje v zadnji tretjini osnovne šole," pojasnjuje predsednik združenja Tone Meden.

Ocene ne vplivajo le na vpis

Obstoječim kriterijem za vpis v srednjo šolo očitajo nezadostno objektivnost kriterija. "Edini objektivni kriterij bi bilo zunanje preverjanje znanja, ki bi bilo enako za vse učence," pravi Meden, ki ob tem opozarja še na preslabo napovedno vrednost ocen učenca za njegovo uspešnost v nadaljnjem šolanju.

"Ocene v Sloveniji izrazito vplivajo na vpis v srednjo šolo, ne le tam, kjer so omejitve tudi s pričakovanji glede svoje uspešnosti," pravi Zupanc. Selekcija na podlagi ocen se tako prenese v srednjo šolo. Vse več raziskav dokazuje veliko povezanost med izobrazbo in socialnim satusom staršev in dobrimi ocenami njihovih otrok v OŠ.  

Komentarjev 6
  • Gandolf 20:21 01.julij 2019.

    Otroci lokalnih pomembnežev ne morejo imeti manj kot štiri.Ja kaj bodo pa sosedje rekli.

  • Kaitlyn_Robey 15:52 01.julij 2019.

    Začnite zaslužiti z Google $ 7385 - $ 8726 na teden za delo na spletu od vašega doma za 2-3 ure na dan. Redno plačujte vsak teden. Vse kar potrebujete je računalnik, internet povezava in malo prostega časa. Everything in ...prikaži večin the world rests in a popolnoma spremenil0 moje življenje. To come .... ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob98.Com

  • Majazmaja 14:17 01.julij 2019.

    Eksterci?! Ja, končno! Potem bodo pa starši videli, da njihova genialnasončeca niso tako genialni. Pred vpisom na faks pa sprejemni izpiti in razgovor, kjer dijak pove, zakaj si je izbral tak študij, kje se vidi, ko diplomira itd. Tako kot je to v tujini.