Slovenija
29 ogledov

Površje Marsa od blizu

1/13
Žurnal24 main
Fotografije, ki si jih lahko ogledate v galeriji so nastale na Nasinem satelitu Reconnaissance Orbiter, ki je krožil okoli Marsa približno 300.000 kilometrov na njegovo površino.

Fotografije prikazujejo nazobčane peščene sipine z zapletenimi vzorci in nenavadnimi vrtinci, skalnate izbokline in velikanske kraterje na površini Rdečega planet.

Znanstveniki menijo, da je bil planet prizorišče katastrofe, ki ga je transformirala iz toplega in za življenje primernega planeta v puščavo. Številne fotografije bodo znanstvenikom pomagale razvozlati, kaj natanko se je dogajalo na planetu. Posnete so bile z najmočnejšim teleskopskim fotoaparatom, ki so ga kdajkoli transportirali na drug planet.

Avgusta 2005 je satelit poletel v vesolje, šest mesecev po vzletu pa so v Nasinem centru prejeli prve fotografije. Orbiter obkroži Mars vsakih 112 minut in neprestano snema površje planeta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.