Slovenija
1018 ogledov

Požar na kopališču Ilirija

Posledice požara na gradbišču Ilirije Žurnal24
Ponoči je zagorelo na objektu novega športnega centra Ilirija, kjer se zaključujejo zadnja gradbena dela na bazenskem kompleksu, ki naj bi ga odprli jeseni.

Policisti so zjutraj na območju kompleksa ob Bleiweisovi cesti opravljali ogled, vzrok požara pa še ni znan.

Po poročanju nekaterih portalov, naj bi zagorelo okrog tretje ure zjutraj. Z zunanje strani je vidna poškodovana steklena fasada, saje na oknih in nekatera popokana stekla.

Najpomembnejše vprašanje je obseg škode in ali bi ta lahko ogrozila zadnjo časovnico odprtja nove Ilirije. Gre namreč za objekt, ki ga ljubljansko plavanje čaka že desetletja. Po načrtih bi ga morali mestni veljaki javnosti v uporabo predati septembra.

Nova Ilirija ne bo le bazenski kompleks, ampak bo poleg pokritega olimpijskega in trenažnega bazena obsegala še večjo dvorano za rekreacijo, odbojko in košarko, manjšo dvorano za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorano za borilne športe. V stavbi bo celo prostor za muzej legendarnega slovenskega športnega pionirja Stanka Bloudka.

Pod kompleksom bo parkirna hiša, čuvaje kulturne dediščine pa bo zadovoljilo pročelje stare stavbe, ki bo ostal enak tistemu ob odprtju stare Ilirije leta 1929. Vrnil se bo tudi slavni kip plavalke, ki ga je pred devetimi desetletji izdela kipar France Gorše, a so ga neznanci, tako kot mnoge druge, leta 2007 ukradli s strehe nad vhodom.

Projekt je po zadnjih podražitvah vreden več kot 54 milijonov evrov. V sklopu tega je tudi izgradnja sončne elektrarne z močjo 600 kilovatov na strehi kopališča, z izkoriščanjem geotermalne energije pa bo objekt energetsko samozadosten.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Idioti 18:09 18.april 2024.

    Čudi me pa , da gradbišče nima varnostne službe in da gradbišče ni obiskoval varnostni ingenier kajti , ko sem šel v ponedeljek ob 8.40 mimo , sem na strehi videl 2 delavca , ki sta se špancirala NEPRIVEZANA na ...prikaži več višini 20m , čeprav sta imela oba nataknjen varnostni pas . Sem hotel obvestiti Zokija , pa sem pozabil . Če bi, bi Zoki naredil halo , zadolženi za varnost , bi pa mogoče videl preblizu postavljen 5m3 velik smetnjak .

  • Idioti 17:58 18.april 2024.

    Dejmo mal ugibati. Bilo je ponoći , smer gibaja Center - Šiška. Kaj je še v Centru odprtega ob 2.30 h. Cirkus na Viču in Parlament v Centru. Iz Cirkusa vodi pot mimo pogorišča , medtem k iz Parlamenta ni ...prikaži večni na roko . Še najbolj je pa na roko pot iz Kluba MB študentov v Tobačni , samo ne vem če je še živ in dela . Kakorkoli , baraba je na kamerah klubov , Jelinčiča , Mladike , Ruske amb. , lifta žel. postaje , prometne kamere na Delavskem, pivovarne , Lidla in še kje naprej . Sam da zberejo filme

  • Naklonsky 16:15 18.april 2024.

    54 milijonov vreden projekt…. Novogoriška železniška postaje je več kot trikrat dražja, pa nima bazenov… zanimivo!