Slovenija
27 ogledov

Požar: To je stvar inšpekcije

Luka Koper Barbara Milavec
Izkoriščanje. Predsednik NS Luke Koper meni, da niso pravi naslov za težave pogodbenih luških delavcev.

Koper. Nadzorniki Luke Koper bodo na petkovi seji med drugim obravnavali zahteve delavcev, ki v pristanišču delajo prek posrednikov. Večinoma gre za tujce, ki naj bi bili v nekaterih primerih prisiljeni pristajati na mizerno plačilo in nečloveški delovnik. Do zdaj je veljalo, da Luka od posrednikov najema storitve, koliko ti delodajalci plačujejo svoje delavce, pa ni njihova stvar.

Po stavki žerjavistov, ki so se jim priključili pogodbeni pristaniški delavci, pa je uprava Luke obljubila, da bo poskušala rešiti še njihove težave. “S tem bi se morala ukvarjati delovna inšpekcija, ne pa Luka," meni predsednik nadzornega sveta (NS) družbe Janez Požar. Če bi Luka te delavce zaposlila, bi po njegovih podatkih to pomenilo strošek od 12 do 14 milijonov evrov letno, kar ne pride v poštev.

Predrag Topić, predstavnik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev, kljub temu vztraja, da mora Luka od posrednikov zahtevati izenačitev pravic za pogodbene delavce s tistimi, ki veljajo za njihove zaposlene. Če nadzorniki Luke tega v petek ne bodo podprli, napoveduje stavko. V Luki ob tem poudarjajo, da jih to ne zadeva, saj ne gre za njihove zaposlene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.