Slovenija
65 ogledov

Požar v Bovcu

Požar gasijo gasilci enote Gamsi, ki je posebej usposobljena za gašenje v visoko
1/5
Žurnal24 main
Zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev in preveč razširjenega požara so odgovorni prekinili gašenje. Kako naprej, bo znano po 19. uri, ko se bodo zbrali na kriznem sestanku.

"Požar je kar intenziven in se je zelo razširil in tudi za naprej ni videti spodbudno," nam je povedal poveljnik Gasilske zveze Bovec Miro Bozja. Požar se je razširil že v vse smeri, najbolj intenzivno pa se je širil med 11. in 17. uro, je povedal Bozja. Dodal je, da so iz regijskega centra za zaščito dobili priporočilo, naj se z območja Rombona umaknejo, saj je na njem še vedno precej neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne. Poleg tega so jim nadrejeni naročili, naj se umaknejo, saj se je požar že tako razširil, da trenutni način gašenja ni več učinkovit in zato tudi z ekonomskega vidika neracionalen.

Kot je pojasnil Bozja, gašenje poteka tako, da helikopter bolj izkušene gasilce pripelje na pobočje, opremljeni pa so s hrbtnimi brentami in črpalkami in nato na mestu gasijo požar. Dostavijo jim tudi tisočlitrske "hruške", iz katerih črpajo vodo, podporo pa jim nudijo tudi letala, ki zajemajo vodo iz bazena pred gasilskim domom.

Ob 19. uri se bo tako sestal razširjeni štab, kjer bodo dorekli, kako naprej. Bozja pričakuje, da bodo pristojni odobrili nadaljevanje akcije. Sicer pa danes prvi poskus poleta na goro ni uspel zaradi strmosti pobočja in je bil uspešen šele v drugem poskusu. Na področju Roglja na gori Rombon na višini 1.300 metrov je sicer  zagorelo že sinoči okrog 19. ure zaradi udara strele.

S požarom se je borilo šest gasilcev in en helikopter. Zaradi terena je namreč nemogoče, da bi območje požara gasilo več gasilcev.

120 zalitih hiš
Medtem ko je severozahod države ogrožen zaradi suše, pa je severovzhod včeraj zajelo močno neurje.

Kar 108 gasilcev iz raznih gasilskih društev je v Murski Soboti z delom začelo že včeraj popoldne in ga nadaljevalo še ponoči. Vodo so morali izčrpati iz kleti 120 stanovanjskih objektov, zalilo je tudi hotel, center srednjih šol, trgovino in gostinski lokal.

 

 

V Dravski dolini je več kot 400 gospodinjstev za uro in pol ostalo brez elektrike, ker je drevo poškodovalo elektrovod, potoki so poplavili ceste. Najhuje je v Javniku, kjer so štiri hiše še vedno odrezane od sveta, o čemer si lahko preberete v članku Potoki postali podivjane reke.

 

V Ribnici na Pohorju so morali gasilci očistiti strugo potoka, ki je začel poplavljati, lokalna cesta Gregl–Sgrm pa je močno poškodovana, zato jo bodo morali sanirati.

Na območju Dravograda je 450 gospodinjstev za skoraj dve uri ostalo brez elektrike zaradi udara strele v transformatorsko postajo.

Gasilci so vodo iz kletnih prostorov črpali še na Ptuju, kjer so se borili tudi z nekaj podivjanimi potoki.

Tudi danes možne nevihte

Podrobnejšo vremensko napoved si lahko preberete na naši spletni strani vreme.net.

Težave z vremenom naj bi bile danes bolj ali manj omejene predvsem na hriboviti del Slovenije, za jutri pa na Agenciji za okolje in prostor napovedujejo nevihte zlasti v severnem delu države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.