Slovenija
197 ogledov

Požar v Mercatorju zaradi nespoštovanja pravil

Požar Zalog Saša Despot
Republiški inšpektorat je opravil izredni inšpekcijski nadzor po požaru v Mercatorjevem skladišču v Zalogu v Ljubljani, kjer je življenje izgubil en od delavcev. Ugotovitev: prišlo je do kršitev.

"V okviru nadzora smo preverili ali ima gospodarska družba izdelane predpisane dokumente ter ali se izvajajo predpisani ukrepi varstva pred požarom," za žurnal24.si pojasnjuje Milivoj Dolščak, glavni republiški inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Glede na to, da so izredni nadzor uvedli po požaru v Mercatorjevem skladišču, so inšpektorji ugotavljali predvsem, ali so 12. maja, ko je izbruhnil požar in ko so v objektu izvajali tako imenovana vroča dela, organizirali predpisano požarno stražo.

Postopek zoper izvajalca del

"Za začetek smo ugotovili, da so se tega dne dejansko izvajala vzdrževalna dela, pri katerih so uporabljali tudi varilni aparat in kotno rezalko, torej dela, ki zahtevajo organiziranje požarne straže," pravi Dolščak in doda, da te požarne straže v Mercatorjevem skladišču niso organizirali v skladu z veljavnimi predpisi, ki bi jo v takem objektu morali.

"V tem distribucijskem centru, v katerem je zaposlenih več kot sto delavcev, bi požarno stražo morali izvajati gasilci, ki opravljajo javno gasilsko službo," poudarja Dolšak. Gasilce bi na mestu izvajanja del moral zagotoviti pogodbeni izvajalec, torej podjetje Ceko IN, ki je za Mercator izvajal vzdrževalna dela.

Ker torej ni zagotovil ustrezne požarne straže, bodo inšpektorji tako zoper podjetje Ceko IN in njegovo odgovorno osebo uvedli prekrškovni postopek. "Nobenih izjav ne bom dajal, gre za popolnoma neresnične navedbe," je povedal direktor Ceka IN Ciril Cerar in prekinil telefonski pogovor.

Postopek tudi proti Mercatorju

Glavni republiški inšpektor pravi, da so imeli v Mercatorjevem skladišču izdelano vso predpisano dokumentacijo, vendar odgovorne osebe, ki bi v skladu s sprejetim požarnim redom morale skrbeti, da zunanji izvajalci opravljajo dela v skladu s predpisi, tega niso storile.

Zato bodo inšpektorju tudi zoper Mercator in odgovorne osebe distribucijskega centra uvedel prekrškovni postopek. "Za takšne kršitve je za pravne osebe predvidena globa od 1.300 do 20.000 evrov, za odgovorne osebe pa od 600 do 2.000 evrov," še pojasni Dolščak.

Mercator: odgovoren je zunanji izvajalec

"Inšpekcijska služba je v svojem zapisniku ugotovila, da je imel Mercator vzpostavljen ustrezen sistem varnosti pred požarom na omenjenem objektu. Po mnenju inšpektorja pa pri izvajanih delih ni bil izveden nadzor v zadostni meri. Inšpektor je v svojem zapisniku podal ugotovitev, da je bil za požarno varnost pri omenjenih delih odgovoren zunanji izvajalec, ki pa pri tem dogodku ni poskrbel za ustrezen ukrep varstva pred požarom. Do tega trenutka prekrškovni postopek proti Mercatorju ni bil uveden," so sporočili iz Mercatorja.

dezurni@zurnal24.si

Vsebine s področja sociale, dela in prava na forumih med.over.net.

Komentarjev 6
  • gasper61 09:45 22.oktober 2018.

    Tisti, ki smo delali v Mercatorju Zalog vemo kako je mel Mercator "urejeno" varnost. Očitno bo spet vsa krivda šla na malega obrtnika, brez vprašanja ali pravega poročanja. Žalostno res.

  • Jaoming 13:50 09.junij 2015.

    aja da nadaljujem:izvajanje vročih del (omenjeno v pož. redu) izvajalec pa tudi ni poskrbel za požarno varnost. Po moji oceni delitev krivde 70/30 (merkator/izvajalec).

  • Jaoming 13:46 09.junij 2015.

    Glede na zakon, ki pravi da se mora požarna straža oganizirati:-kdor pretaka količine nad 10 m3 lahko vnetljivih snovi in gorljivih plinov;  kdor vari, uporablja odprt plamen ali orodje, ki pri uporabi proizvaja iskre, v prostoru, ki ...prikaži več je nevaren za požar in ni posebej prilagojen za ta opravila;  prireditelj javnega shoda ali prireditve, na kateri je nevarnost, da izbruhne požar ali pride do eksplozije;  lokalna skupnost, lastnik oziroma upravljavec gozda ali drugega zemljišča, ko je razglašena povečana nevarnost požarov v naravnem okolju.Požarno stražo lahko opravljajo le gasilci v skladu z zakonom, ki ureja gasilstvo, v primeru iz 1. in 2. alineje iz prejšnjega odstavka pa tudi za gašenje usposobljene osebe, če ne gre za opravljanje del v požarno bolj ogroženih objektih in objektih, v katerih se zbira več ljudi, določenih v skladu s tem zakonom.Kokr jst vidim je ugotovitev inšpekcije na mestu, Merkator ni izdal dovolilnice za opravljan