Slovenija
46 ogledov

Požari in nesreče, a le za vajo

1/35
Žurnal24 main
Sodelovanje. Skupna vaja 43 članov gorenjskih in več kot 400 članov koroških sil za zaščito in reševanje.
Fotografije z vaje si poglejte v GALERIJI!

Danes preko dneva se je na Avstrijskem Koroškem odvijala velika skupna vaja Gorenjskih in Koroških sil za zaščito in reševanje. Začela se je že v zgodnjih jutranjih urah, ko so Gorenjski in Koroški gasilci in reševalci posredovali v Ljubeljskem predoru, kjer jih je čakala uprizorjena prometna nesreča in goreč avtomobil. Potapljači pa so v pristanišču Humberk iskali utopljenca. Le nekaj ur kasneje so se koroški Gasilci iz večih krajev s pomočjo slovenskih in avstrijskih gorskih reševalcev spopadli še z reševanjem vozila, ki je pri avstrijskem Podljubelju zgrmelo v globel. Gasilci in reševalci pa so vse skupaj zaključili še z iskanjem pogrešane osebe, gašenjem gozdnega požara in evakuacijo Bistrice v Rožu, zaradi izpusta nevarnih snovi. Skupno je na vaji sodelovalo več kot 400 gasilcev, reševalcev, gorskih reševalcev in drugih sil za zaščito in reševanje dežele Koroške, ter 43 članov iz uprave za zaščito in reševanje Kranj, gasilsko reševalne službe Kranj, Gasilske zveze Tržič, Enote reševalnih psov za Gorenjsko, gorska reševalna služba Tržič in državna enota civilne zaščite za zveze.

Kot je za Žurnal24.si povedal slovenski vodja štaba civilne zaščite in vodja izpostave uprave za zaščito in reševanje v Kranju Jernej Hudohmet, je šlo za eno prvih tovrstnih vaj, katere namen je izboljšati sodelovanje med gasilci, reševalci in ostalimi z obeh strani nekdanje meje. "Na vseh nivojih smo storili korak naprej. Pričakujemo pa še več tovrstnega sodelovanja v prihodnje. Namen vaje je tudi v tem, da se medsebojno spoznajo ne le poveljniki, temveč tudi operativci z obeh strani, navezujejo stike, ter opazujejo delovanje drug drugih, saj sami svojih napak pogosto ne vidimo," še dodaja Hudohmet, ki je vajo na splošno ocenil kot zelo pozitivno izkušnjo za obe strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.