Slovenija
15 ogledov

Požari na pohodu

(Foto: PGD BOvec) Žurnal24 main
Visoka ogroženost. Danes ali jutri naj bi jo razglasili za vso državo.
Kurjenje odsvetujejo

Preventiva. Strokovnjaki opozarjajo, naj ne kurimo na suhih travnatih površinah in v vetrovnih razmerah, odsvetujejo pa tudi kurjenje v bližini gozdov. Okrog gorišča je treba oblikovati varnostni pas, v neposredni bližini pa imeti gasilna sredstva, kot sta voda in pesek.

Zakon o gozdovih predpisuje, da mora biti ob požiganju travišča na območju, na katerem lahko ogenj ogrozi gozd, stalno navzoča polnoletna oseba, ki ima nadzor nad ognjem. Če to ni upoštevano, se posameznik kaznuje z globo od 200 do 600 evrov.

"Skupaj z agencijo za okolje razmišljamo, da bi danes oziroma jutri razglasili visoko požarno nevarnost za območje celotne Slovenije,” pravi Klemen Gorše z uprave za zaščito in reševanje.

Po podatkih agencije za okolje so trenutno požarno najbolj ogroženi Primorska, Bela krajina, Kočevje, osrednja Slovenija in celjsko območje. Po besedah Goršeta letošnje število požarov za zdaj ne odstopa od dolgoletnega povprečja. Še vedno pa prevladujejo podtaknjeni požari in samovžigi.

Sušni stres
V vzhodni, severovzhodni Sloveniji in na Obali se primanjkljaj vode v tleh povečuje zaradi intenzivnejšega izhlapevanja iz tal in rastlin, ki ga povzročajo visoke temperature zraka,” posledice vročinskega vala pojasnjuje Andreja Sušnik iz urada za meteorologijo. Po njenih ocenah na dan izhlapi od pet do šest litrov vode na kvadratni meter, kar pri rastlinah povzroča sušni stres, ki trenutno najbolj izčrpava koruzo, okopavine, plodovke in zelenjadnice.

Glede na napovedi vremenoslovcev, da bodo temperature zraka še naprej visoke in da lahko pričakujemo le lokalne padavine, se bo suša stopnjevala, in posledice bodo v takšnih razmerah lahko katastrofalne,” pravi Dušica Majer iz kmetijsko-gozdarske zbornice.

Glede na to, da je treba v teh dneh mnogim rastlinam vodo dodajati, vrtičkarjem in kmetom svetujejo, naj rastline namakajo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.