Slovenija
109 ogledov

Pozavarovalnica Sava Re in NLB naprodaj

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Začenja se dokapitalizacija NLB, 6. aprila pa javna prodaja Save Re. NLB je drag, menijo poznavalci, cena Save Re pa še ni znana.
 
 

Cena NLB pri 3,1-kratniku knjigovodske vrednosti je preveč, čeprav mislim, da je NLB dobra banka. Za dvakratnik so na voljo delnice velikega števila dobrih tujih bank.

Ani Klemenčič, GBD

 
S četrtkom se začenja dokapitalizacija NLB. Delnice, ki jih obstoječi delničarji ne bodo kupili, bomo po 9. maju lahko vplačali državljani in podjetja. Že 26. aprila pa se začne prva javna prodaja (IPO) Pozavarovalnice Sava (Sava Re). Cena za NLB je 334 evrov, cena za Savo pa še ni znana.

Dobra, ampak predraga

"Cena NLB pri 3,1-kratniku knjigovodske vrednosti je preveč, čeprav mislim, da je NLB dobra banka. Za dvokratnik so na voljo delnice velikega števila dobrih tujih bank,"
ocenjuje Ani Klemenčič iz GDB.

"Ceno Save Re bo težko primerjati z drugimi pozavarovalnicami na razvitih trgih, saj se širi na področja, kjer je potencial za rasti v prihodnosti višji," ocenjuje Matjaž Bernik z Ilirike.

 
 

Vsak posebej naj gre po nasvet k licenciranemu strokovnjaku. Tako bo tudi vedel, pri kom potrkati, če se zgodba ne bo iztekla tako, kot so nekateri zagotavljali.

Bogdan Pušnik, Medvešček Pušnik

 
Opozarja, da bo šla Sava Re po prodaji na borzo, kar zagotavlja transparentnost in daje možnost za odprodajo naložbe, NLB pa najbrž še nekaj časa ne bo uvrščena na borzo.

Ne najemajte posojila
Matjaž Bernik iz Ilirike opozarja, da so mnogi vlagatelji, ki so v preteklosti kupovali delnice s posojili, utrpeli kar precejšnje izgube in izkusili tveganje tovrstnega vlaganja. Tudi Ani Klemenčič se ne navdušuje nad najemom posojila za nakup. Če nameravate ves svoj denar za naložbe vplačati za delnice Pozavarovalnice Sava, nato pa z morebitnim vračilom kupiti še delnice NLB, se vam račun morda ne bo izšel.

 
 

Čustva niso faktor, na katerega bi se zanašal. Vsi želimo, da bi nacionalni biseri ostali v slovenskih rokah, vedno pa sta odločilna cena in potencial.

Matjaž Bernik, Ilirika

 
IPO Pozavarovalnice Sava bo trajal do 6. maja, za obstoječe delničarje pa do 9. maja. Takrat pa se že začne drugi krog dokapitalizacije NLB, ki je namenjen malim vlagateljem. Če bo ostalo manj kot sto tisoč delnic, se bodo prodajale po načelu kdor prej pride, prej melje, kar pomeni, da bi jih lahko zmanjkalo, preden boste dobili vrnjeno preplačilo za Savo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.