Slovenija
14 ogledov

Pozeb proti svetnikom

Viljem Pozeb (Foto: mediaspeed) Žurnal24 main
Odzivi. Dem bo žrtvoval 67 milijonov vreden delež v HESS.

“S svojimi sodelavci bom to odločitev vsekakor proučil in nato z njimi sprejel potrebne sklepe,” je po sestanku z županom Francem Kanglerjem dejal Borut Pahor, predsednik Vlade Republike Slovenije, ki se je včeraj mudil v Mariboru.

V korist projektov Dema
Kot smo že poročali, je Matevž Frangež, poslanec SD, na ponedeljkovi seji mestnega sveta navzočim namreč posredoval pobudo za protest ob brezplačnem prenosu lastniškega deleža Dema v podjetju Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) na Holding Slovenske elektrarne (HSE) v vrednosti skoraj 67 milijonov evrov. Vsi svetniki so se strinjali s Frangežem, da gre v tem primeru za izčrpavanje Dema.

Zahteva odgovornost
Sklep nadzornega sveta Dema o brezplačnem prenosu morata potrditi še vlada in skupščina HSE. “Naj se preveri kazenska odgovornost dveh nadzornikov v Demu, ki sta glasovala za tak prenos,” je bil oster Andrej Verlič, podžupan Maribora; prepričan je, da gre za oškodovanje podjetja.

Viljem Pozeb, predsednik uprave Dema, je pojasnil, da pri omenjeni potezi ne gre za izčrpavanje družbe in poseg v njen investicijski potencial. “Ravno zaščita investicijskega potenciala ob realizaciji cilja lastniške konsolidacije je bil temeljni motiv oddelitve in pripojitve poslovnega deleža v HESS. Poudariti je treba, da je imel Dem v HESS 30,8-odstotni delež, medtem ko je delež kapitala HSE v HESS 51-odstotni. V skladu z družbeno pogodbo morajo družbenice HESS zagotavljati vplačila za izvedbo investicij na spodnji Savi v skladu s poslovnimi deleži v družbi. Tako bi moral Dem do konca leta vplačati okoli 4,5 milijona evrov za izvedbo projektov,” je dodal prvi mož Dema.

“Presenečen sem nad izjavo Viljema Pozeba, saj mora kot direktor delati v dobro družbe,”
pa se je včeraj spet odzval Frangež.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.