Slovenija
23 ogledov

Pozeba in burja: oklestili vinograde, jablane in češnje

pozeba, zmrzal Shutterstock
Sobotna pozeba je na Vipavskem prizadela okoli 500 hektarjev vinogradov, dodaten žebelj v krsto pa je dan kasneje zabila še burja.

"Vipavsko vinogradništvo je prizadeto, škoda se bo poznala tudi v letih, ki prihajajo. Pozeba na vinski trti na Primorskem se ocenjuje na okrog 500 hektarjih vinogradov, ki so poškodovani od 30 pa do 100 odstotkov. V glavnem so prizadeti v Vipavski dolini in Brdih," je za zurnal24 pojasnil Branko Tomažič direktor Kmetijske zadruge Vipava.

Koliko bo vinogradnike in vinarje to stalo in ob koliko pridelka bodo, ne more napovedati, saj bodo tudi aktivnosti, ki sledijo po pozebi različne. "Vinogradniki bodo vinograde obnovili, skrčili ali pomladili. Manj poškodovane se bo še naprej negovalo in poskušalo popraviti nastalo škodo," pojasnjuje.

Tomažič pa opozarja tudi na burjo, ki je polomila sadike in tako še dodatno poškodovala nasade. Škoda je velika tudi v sadovnjakih, predvsem na jabolkih, breskvah in češnjah.

In kako bi posledice lahko ublažili? Vinogradnik in vinar dobita v verigi premalo, zato si prizadevajo, da bi uredili nesorazmerja, pravi sogovornik. Pa tudi, da bi imeli tisti zelo prizadeti možnost, da grozdje od drugih vinogradnikov dokupijo – tega namreč do zdaj niso smeli.

V sredo spet sneg do okoli 700 metrov nadmorske višine

Jutri bo prevladovalo sončno vreme, le v krajih vzhodno od nas bo še pretežno oblačno, burja bo zjutraj ponehala, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso). "V sredo bo pretežno oblačno in spet hladneje, občasno bo deževalo. Meja sneženja bo na okoli 700 metrih nadmorske višine. Spet bo začela pihati burja. Proti večeru bodo padavine ponehale in od severozahoda se bo začelo jasniti," dodajajo.

V četrtek bo dopoldne pretežno jasno, popoldne pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastale bodo posamezne krajevne plohe. Več o vremenu lahko preberete na vreme.net.

Komentarjev 1
  • 1111 16:12 14.maj 2012.

    ...ni zadosti, da država uničuje svoje ljudi, tudi narava?