Slovenija
50 ogledov

Pozitivna Slovenija Janši: vlada ni Vatikan

Jani Möderndorfer pravi, da je zapora mestnega jedra nekaj, s čimer se bodo leto Žurnal24 main
Poslanec Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je na premierja Janeza Janšo naslovil poslansko vprašanje, ali je podal izrecna navodila, kdo lahko v imenu organizatorja slovesnosti nastopa kot govornik na slovesnosti pri Ruski kapelici in ali je slednje pogojeval z udeležbo Častne enote Republike Slovenije.

Spomnimo: na včerajšnji slovesnosti v spomin na umrle ruske vojne ujetnike iz prve svetovne vojne pri Ruski kapelici pod Vršičem bi uvodni nagovor po prvotnih načrtih moral imeti  zgodovinar Jože Pirjevec, a so v kabinetu predsednika vlade predlagali, da bi na prireditvi raje govoril Saša Geržina, predsednik društva Slovenija – Rusija.

"V Pozitivni Sloveniji namreč v predpisih nismo zaznali, da bi imel kabinet predsednika vlade poblastila, da odloča o izkazovanju vojaške časti oziroma udeležbi Garde Slovenske vojske oziroma častne enote na slovesnostih. Njeno udejstvovanje oziroma naloge opredeljujejo protokolarna pravila in pravila službe ter odredbe Slovenske vojske," v poslanskem vprašanju pojasnjuje Möderndorfer.

V Pozitivni Sloveniji predsednika vlade in njegov kabinet opozarjajo tudi, "da nima takšnih pooblastil kot Vatikan, ki je dvema slovenskima škofoma prepovedal nastopanje v javnosti, oziroma da ne more bivšim komunistom in tistim, ki tako kot dr. Jože Pirjevec javno trdijo, da komunizma kot idelogije ni mogoče obsoditi, prepovedati javnega nastopanja".

"Če je res prišlo do omenjenega ravnanja, v Pozitivni Sloveniji menimo, da je šlo za navaden primer cenzure, čeprav je bila prikrita z omejevanjem komuniciranja," so še zapisali.

"Ustvarja se razprava in delitve"

V kabinetu predsednika vlade zatrjujejo, da niso postavili nobenih zahtev glede govornikov na nedeljski slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem. "Program in aktivnosti pri izvedbi spominske slovesnosti smo usklajevali skupaj z organizatorji dogodka, ki sta bila Društvo Slovenija – Rusija in Občina Kranjska Gora."

Navedli so, da je koncept prireditve glede na njeno naravo in protokolarna pravila predvideval dva govornika, in sicer predstavnika Ruske federacije in predstavnika Republike Slovenije, tako je bilo ves čas načrtovano, da bosta imela govor predsednik Vlade RS Janez Janša kot častni pokrovitelj slavnostne prireditve in predsednik Sveta federacije Federalnega zbora Ruske federacije Jurij Leonidovič Vorobjov.

Ker pa letos praznujemo 20. obletnico diplomatskih odnosov med državama, je Kabinet predsednika Vlade RS predlagal, da imata pozdravni govor tudi predsednika oziroma najvišja predstavnika organizatorjev.

"Iz Kabineta predsednika Vlade RS torej niso bile postavljene zahteve glede govorcev, temveč smo želeli skupaj z organizatorji pripraviti koncept prireditve, ki je bil skladen z naravo in protokolom letošnje pomembne obletnice. Organizatorji pa so, še preden je prišlo do prvih usklajevanj, objavili svoj koncept prireditve, ki ni upošteval običajnega protokola ob organizaciji tovrstnih dogodkov," so zapisali.

Sicer pa v kabinetu vlade nasprotujejo, da se iz spominske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki ima velik pomen za prijateljske odnose med Slovenijo in Rusijo, poskuša ustvariti razpravo in delitve, ki jih Slovenija za svojo prihodnost ne potrebuje in ki ne prispevajo h kakovosti odnosov med državama, so še sporočili iz Ukoma.

 

Komentarjev 20
  • plansar 20:37 25.november 2013.

    Mi smo SLOVENCI ne pa domobranska drhal,kaj potem delas tukaj v SLOVENIJI kreten izgini tja od koder izhajas.

  • Rav Rudolf 18:16 04.april 2013.

    bedni so tvoji pogledi in ... skratka vse pove tvoje nadime !

  • mrki 10:36 31.julij 2012.

    res je Jani - medicinski tehnnik !?? ampak MOL pa je Severna Koreja !?