Slovenija
2022 ogledov

Pozitivnega poslali na misijo, zdaj okuženih enajst vojakov

Slovenska vojska Anže Petkovšek
S koronavirusom je okuženih več slovenskih vojakov na misiji na Kosovu.

Z novim koronavirusom se je okužilo najmanj 11 pripadnikov Slovenske vojske, ki so na misiji na Kosovu, še 36 jih je v karanteni, je TV Slovenija. Kontingent je svojo delo na Kosovu začel opravljati šele pred desetimi dnevi.

Na misijo je namreč odšel tudi vojak, ki je bil pred tem na testu dvakrat pozitiven. Na misijo so ga poslali, saj so menili, da ni več kužen, ker je bilo toliko časa od okužbe. Kot so za TV Slovenija pojasnili pri Slovenski vojski, gre za splet nesrečnih okoliščin.

Prepričani so bili, da je bolezen prebolel

Vojaki morajo pred odhodom na misijo v 14-dnevno samoizolacijo. Ob začetku samoizolacije 25. novembra so imeli pregled in takrat je vojak sporočil, da je bil v stiku z okuženo osebo in da ima blage simptome. Ob prihodu v samoizolacijo je bil na testu negativen, po 14 dneh v samoizolaciji pa je bil pozitiven, tako je bilo tudi po hitrem testu tik pred poletom na Kosovo. Ker pa so bili prepričani, da je vojak zbolel že 25. novembra, so sklepali, da je bolezen prebolel.

Namestnik poveljnika 72. brigade, ki je pripravljala kontingent, polkovnik Boštjan Baš je pojasnil, da je bil vojak ob prihodu na Kosovo spet pozitiven na testu, nakar so ga poslali v izolacijo. Priznal je, da je bila strokovna odločitev o napotitvi zmotna.

V vojski pravijo, da so bile odločitve v rokah zdravnikov, tako osebnega zdravnika kot zdravnika oziroma zdravnice v vojaški zdravstveni enoti. Viri pa so za TV Slovenija opozorili, da je vsaj ena zdravnica napotitvi nasprotovala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • štumbamfirer 21:49 18.december 2020.

    testi ki pokažejo pozitivno na marmelado,coca colo ,mleko ....... ni treba kaj pisat