Slovenija
7523 ogledov

Tako Janša odgovarja Novakovi. Ona: "Pričakovano."

seja DZ Janez Janša Saša Despot
Novakova pravi, da je to od premierja pričakovala.

Ljudmila Novak, slovenska evropska poslanka, je včeraj na Tiwtterju objavila mnenje, da vojna s STA ni upravičena in bi se lahko rešila drugače. "Od Janeza Janše pričakujem konstruktivno držo. Pričakujem manj spornih tvitov in državotvornost. Od medijev pa pričakujem objektivno odgovornost." 

Premier Janez Janša ni dolgo čakal z odgovorom, objavil je tvit, da od "evropske poslanke Ljudmile Novak s 15 tisoč evri mesečne apanaže na račun slovenskih delavcev in upokojencev pričakujemo, da bo delala v korist Slovenije in ne zgolj zgago". 

Premierjevo objavo je Novakova delila s komentarjem: "Zelo "državniški" napad, kot sem ga tudi pričakovala". 

Položaju slovenskih medijev je bil sicer namenjen velik del včerajšnjega virtualnega pogovora z evropskimi poslanci iz Slovenije, ki ga je pred plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta prihodnji teden pripravilo predstavništvo parlamenta v Sloveniji, je poročala STA.

Mnenja štirih evropskih poslancev, ki so sodelovali na pogovoru, so pričakovano precej različna.

Za Milana Zvera svoboda medijev pri nas ni vprašljiva in po njegovem ni nobenega razloga, da bi nas zaradi tega "dajali na pranger". Ključen problem po njegovem pa je "izrazita asimetrija v medijskem prostoru", zaradi katere v Sloveniji ni zagotovljena pravica biti objektivno informiran. To je podkrepil s podatkom, da je kar 80 odstotkov slovenskih medijev protivladnih in kritizirajo sedanjo desno vlado.

Tako Zver kot Romana Tomc verjameta, da so za internacionalizacijo tega vprašanja oziroma njegov izvoz na evropski parket krivi predvsem "slovenski levičarji", vključno z evropskimi poslanci. Kot se je med drugim izrazila Tomčeva, ima Slovenija "zelo organizirane prišepetovalce z leve strani, ki radi vse nosijo v Bruselj in tam blatijo vlado".

Irena Joveva je pri tem ponovila, da internacionalizacija "ni naše maslo", ampak je v prvi vrsti "posledica dejanj premierja in morda še v večji meri nedejanj koalicijskih partnerjev SDS". Očitno so pristojni ugotovili, da so zadeve ušle iz rok in da je razprava na evropskem parketu potrebna, tudi v luči prihajajočega predsedovanja Slovenije EU.

Sporočilo Ljudmile Novak pa je bilo medtem predvsem eno: obžalovanje, da se je ta borba iz Slovenije prenesla na evropsko raven, saj bo to nenazadnje škodovalo nam samim in naši državi. Pri tem je opozorila tudi na nevarnost morebitnih težav pri črpanju evropskih sredstev, še posebej iz sklada za okrevanje, ki so pogojeni s spoštovanjem vladavine prava. Zato poziva vse, da "se vzamejo v roke" - tako slovenske medije, leve in desne, kot tudi premierja.

seja DZ Janez Janša Pismo Slovenija Tožilci Svet Evrope obvestili o pritiskih premierja Janše Janez Janša Slovenski premier Slovenija Avstrijski časopis o Janši: "Slovenski bolnik"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 53