Slovenija
738 ogledov

Poziv: Preprečiti je treba vojno dobičkarstvo

Sanacija po poplavah v Trzinu in Mengšu. Anže Petkovšek
Predsedstvo Skupnosti občin Slovenije poziva k ukrepanju v izogib vojnemu dobičkarstvu pri sanaciji prizadetih krajev.

Predsedstvo Skupnosti občin Slovenije (SOS) je na današnji spletni seji razpravljalo o potrebnih ukrepih občin in države za prilagajanje in pomoč občinam zaradi vremenskih ujm. Med drugim so izpostavili nujnost medsebojne pomoči med občinami in govorili o možnostih pomoči občin, ki niso bile prizadete v zadnjih ujmah. Slednje bi skladno s svojimi zmožnostmi lahko nakazale finančna sredstva prizadetim občinam oziroma bi ponudile svojo strokovno pomoč v obliki kadra, dela, materiala ali strojev, so po seji sporočili iz skupnosti.

Kot so sporočili po seji, v zvezi z zadnjimi vremenskimi ujmami poteka veliko aktivnosti, se pa pojavljajo tudi mnogi izzivi. Težava je predvsem koordinacija vseh potreb in aktivnosti, so se strinjali na seji.

Sanacija po poplavah v Trzinu in Mengšu. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Po oceni predsedstva SOS je ključna pomoč pri popisu škode, zato bodo izvedli povpraševanje med občinami o razpoložljivosti zaposlenih na občinskih upravah, ki bi lahko pomagali ocenjevati škodo na terenu in podatke vnašali v aplikacijo Ajda.

Določili bi najvišje dovoljene cene za storitve

Strinjali so se tudi, da je treba v izogib vojnemu dobičkarstvu določiti najvišje dovoljene cene za izvajanje storitev, ki so pomembne za sanacije v prizadetih občinah, kot so izgradnja nove infrastrukture, urejanje vodotokov in drugo.

Sanacija po poplavah v Trzinu in Mengšu. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Župani in županje predsedstva so poročali tudi o stanju na terenu. Izpostavili so, da je zaradi velikih količin naplavin nujna informacija države o lokacijah, kam se le te lahko odlaga. Težave, so dodali, se pojavljajo tudi zaradi preoblikovanja rečnih strug. Po mnenju županov bo treba nadomestiti zemljišča, ki so bila uničena in niso več primerna za sanacijo in gradnjo, sistemsko urediti upravljanje z gozdovi in vodotoki ter sanirati plazove. Primanjkuje tudi strokovnega kadra, so med drugim izpostavili v sporočilu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 13:05 12.avgust 2023.

    Take dogodke je treba preprečiti, za to pa je potrebno precej več poguma in predvsem zdrave pameti. Namesto da iz naših politikantov trenutno vsepovsod brizga 'cuker' da je vsakemu normalnemu ob poslušanju tega že kar slabo, naj raje povprašajo še ...prikaži več 'zarotniški' del raznoraznih 'strok', ZAKAJ se dogajajo te podnebne spremembe! Marsikateremu prej uglednemu strokovnjaku, ki je zaradi kake 'čudne' izjave kar čez noč postal zarotnik (povsem enako je bilo med 'kovidiranjem') so zadeve jasne!

  • vzev 19:47 11.avgust 2023.

    Če bodo določili najvišje cene, bodo pač podjetniki šli delati v druge dele Slovenije. Vsekakor bodo šli tja, kjer bodo več zaslužili. Drugače se bo pa plačevalo na roke. Tako bodo ljudje prej prišli do izvajalca.