Slovenija
19 ogledov

Poziv Türku za skupni sestanek

Predsednik Danilo Türk si ogleduje helikopter 18. bataljona SV in ROLE 2LM SV na Žurnal24 main
Sindikat Morsa je na predsednika države naslovil dopis, v katerem govori o "izredno resni situaciji in negativnosti" znotraj Slovenske vojske. Ministrstvo trditve o tem zavrača, kritično pa je tudi do odnosa sindikatov. Od kod torej nezadovoljstvo?

Sindikat Ministrstva za obrambo RS (Mors) v svojem pozivu, ki so ga naslovili na vrhovnega poveljnika Slovenske vojske, torej na predsednika države Danila Türka, zahteva skupni sestanek z njim ter s predsednikom vlade in obrambno ministrico. Razlog za to naj bi bila "izredno resna situacija in negativnosti" znotraj Slovenske vojske (SV), ki po njihovih navedbah "dejansko vplivajo na razvoj SV, odnose v SV, ter posledično na usposobljenost same SV".

Problem minimalne plače?

Sindikat v pismu govori o resnosti položaja, na katerega da opozarjajo že "nenehno", vendar z obžalovanjem ugotavljajo, da se reševanje problematike ni premaknilo z mrtve točke. Pod dopis je podpisan predsednik sindikata ministrstva Darko Milenkovič, med problemi, ki jih našteva, pa izpostavlja tudi krivice v enotnem plačnem sistemu, neopravičene posege v minimalno plačo in nespoštovanje že podpisanih dokumentov ter zavajanje javnosti s strani obrambnega ministrstva in Slovenske vojske glede odprtih vprašanj. Na predsednika republike kot vrhovnega poveljnika SV se med drugim obračajo tudi zato, ker menijo, da je "objektivno odgovoren za razvoj in delovanje obrambnega resorja".

Po prošnji za dodatna pojasnila so nam s sindikata posredovali odgovor, da so probleme vedno poskušali "reševati skozi socialni dialog za pogajalsko mizo" ter da temu "ni mesto v medijih".

V ozadju varčevanje zaradi gospodarske krize, ki je "prizadela vse"?

Z ministrstva za obrambo pa so nam sporočili, da dotičnega dopisa, ki ga je sindikat poslal predsedniku države, sploh niso prejeli, tako da ga težko komentirajo. Trditve o situaciji v Slovenski vojski pa zavračajo kot "neutemeljene in zelo pavšalne".

Ministrstvo pa ugotavlja, da so se zaradi "gospodarskih razmer v naši državi in posledično drastičnega zmanjševanja sredstev za področje obrambe ter zaščite in reševanja" zelo spremenili pogoji za delovanje, "pri čemer je treba upoštevati, da je gospodarska kriza prizadela vse".

Na Morsu so ob tem kritični do delovanja sindikatov, ki odprta vprašanja izpostavlja mimo njih, tudi v zvezi s prenovo zakonodaje na področju obrambe, ki da je "nujna in je tudi že pripravljena".

Obregnejo se ob resnost sindikatov, ki so to "pokazali s tem, da svoja pisma pošiljajo na različne politične in medijske naslove", ministrici za obrambo Ljubici Jelušič in načelniku Generalštaba SV Alojzu Šteinerju pa ne.

Bomo kdaj vedeli, kaj se v SV res dogaja?

Kaj je se torej dogaja na relaciji med sindikati in ministrstvom, da ne vzpostavljajo običajnega medsebojnega dialoga, marveč se o njihovih pismih sprašujejo mediji? Kakšna je tu vloga predsednika republike, ki je hkrati vrhovni poveljnik Slovenske vojske? In kaj, če kaj, je znotraj SV narobe?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.