Slovenija
6319 ogledov

Bo Slovenija Assangeu ponudila azil?

julian assange aretacija
1/3
Epa
Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je javno pozval vlado, da stori vse, kar lahko, da prepreči izročitev ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea ZDA, in mu ponudi politični azil v Sloveniji.

Britanska policija je v četrtek v Londonu aretirala Assangea, ki je od leta 2012 bival na tamkajšnjem veleposlaništvu Ekvadorja. Pred tem mu je ekvadorska vlada odvzela mednarodno zaščito in državljanstvo. V ZDA ga iščejo zaradi objave zaupnih diplomatskih depeš.

V poslanski skupini Levica so danes zapisali, da gre pri aretaciji Assangea za vrhunec s strani ZDA organiziranega večletnega napada, katerega cilj je diskreditiranja novinarja in žvižgača, ki je s svojim delovanjem objavljal in razkrival pristne dokumente, ki pričajo o spornih, koruptivnih in kriminalnih praksah več vlad in organizacij.

"Umik političnega azila za Juliana Assangea s strani ekvadorske vlade in aretacija ustanovitelja Wikileaksa s strani britanske policije sta sramotni dejanji, ki predstavljata kršitev človekovih pravic in mednarodnega prava ter ogrožata svobodno in neodvisno novinarstvo. Obenem je to tudi močan napad na vpogled javnosti v prakse vlad in njihovih agencij, ki omejujejo posameznikovo svobodo," so še zapisali v PS Levica.

julian assange aretacija | Avtor:
Vatovec je v tej luči javno pozval vlado, da stori vse, kar je v njeni moči, da prepreči izročitev Assangea ZDA in mu ponudi politični azil v Sloveniji. Kot je utemeljil, se Assange V ZDA sooča z obsodbo na doživljenjsko zaporno kazen ali celo smrtno kazen zaradi razkrivanja ameriških vojnih zločinov. "Upravičeno lahko sumimo, da ne bo deležen pravičnega sojenja," še menijo v PS Levica.

V zunajparlamentarni stranki Dobra država pa so danes vlado pozvali, naj obsodi aretacijo Assangea. Tudi v Dobri državi so mnenja, da Assangeu v ZDA ne more biti zagotovljeno pravično in neodvisno sojenje v zvezi z očitki ameriške administracije, da je razkrival državne skrivnosti.

"Zaščita novinarjev in žvižgačev je temeljni postulat demokracije, zato je tovrstno ravnanje z novinarjem v eni od držav članic EU hud udarec za evropske vrednote in vladavino prava," so še poudarili v Dobri državi.

julian assange aretacija | Avtor: Epa Epa

Ameriško ministrstvo za pravosodje je v četrtek sporočilo, da je v ZDA obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ker ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Grozilo naj bi mu pet let zapora. Njegovi odvetniki izročitvi ZDA odločno nasprotujejo. Sodišče v Londonu bo o morebitni izročitvi odločalo 2. maja. Assange medtem ostaja v priporu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • leonardo 07:51 13.april 2019.

    Saj naši politiki ne upajo narediti reda doma z našimi "dohtarji" kako bi upali delati red na tujem področju?

  • stanislav37 07:03 13.april 2019.

    https://www.academia.edu/38776662/Brexit_Leaks

  • ode 06:52 13.april 2019.

    Ali imamo kakšnega politika, ki ni bedak, začenši s p.d.? Če se bosta za azil potegovali Švica in Avstrija, potem se dajmo še mi. Toda to se ne bo zgodilo. Teh držav ne vodijo bedaki.