Slovenija
27 ogledov

Pozivajo k poročanju o dodatnih ukrepih

"To je banana republika, ne pa neka urejena država," je izplačevanje visokih reg Žurnal24 main
Komisija DZ za nadzor javnih financ je danes ministrstvo za finance in vlado pozvala, naj ji v roku šestih mesecev poročata o dodatnih ukrepih za odpravo nesmotrnosti poslovanja.

Gre za primer, ki ga je računsko sodišče ugotovilo pri evidentiranju poslov v imenu in za račun države in zaradi katerih je premierja Boruta Pahorja pozvalo k razrešitvi ministra Franca Križaniča.

Komisija je vlado in ministrstvo pozvala, naj ji poročata o tistih ukrepih, ki jih ministrstvo ni navedlo v odzivnem poročilu. To se nanaša na ugotovitve računskega sodišča v reviziji smotrnosti poslovanja vlade pri neodplačnem prenosu, nakupu in prodaji kapitalske naložbe v delež družbe Splošna plovba Portorož.

Komisija bo to poročilo vlade in ministrstva poslala v oceno računskemu sodišču.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je zatrdil, da se stališča sodišča in finančnega ministrstva za zdaj še niso bistveno zbližala. Pravi, da bo treba vložiti še več napora in energije, da se doseže sistemska rešitev vprašanja evidentiranja agentskih poslov.

Vlada bo predlagala nove spremembe
Minister Križanič je danes ponovil, da se je ministrstvo na zahteve odzvalo pravočasno in na ustrezen način. Pri tem je omenil, da sta bila novelirana dva zakona, ki urejata delovanje Slovenske odškodninske družbe (Sod) – zakon o plačilu odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja ter o Slovenskem odškodninskem skladu, v pripravi pa so dodatne zakonske spremembe.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je napovedala, da bo vlada DZ najpozneje v roku enega meseca v sprejem predlagala še nekatere zakonske spremembe.

Tako Križanič kot Vraničarjeva sta poudarila, da ob vsej zakonodajni aktivnosti finančnega ministrstva že v 2010 ni bilo mogoče sprejeti vseh zakonskih sprememb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.