Slovenija
19 ogledov

Pozni protijankoviči

Za zdaj edina moška, ki kandidirata, sta župan Janković in Miha Jazbinšek. (Foto Žurnal24 main
Politični analitiki. Stranke prepozno objavljajo imena kandidatov za župana Ljubljane, meni večina.
Matevž Tomšič | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Doslej sta poleg župana Zorana Jankovića predvolilni boj za mesto župana napovedali le kandidatki NSi in DeSUS, druge stranke s kandidati še čakajo. Ker so pred nami referendum o arbitražnem sporazumu, svetovno nogometno prvenstvo in počitnice, bo za predvolilno kampanjo ostalo precej malo časa.

Tisti, ki želijo lansirati nekoga, ki bi predstavljal realno alternativo

Stadion politično ne bo posebej koristil nobeni strani; pričakujem namreč, da se bodo tu Jankovićeve zasluge in problemi medsebojno nevtralizirali.
Matej 
Makarovič

Jankoviću, bi morali na tem intenzivno delati že precej časa - pravzaprav že od zadnjih lokalnih volitev,” meni Matevž Tomšič s Fakultete za uporabne družbene vede. Matej Makarovič, njegov kolega, se strinja: “Opozicijske stranke so najboljši trenutek že zamudile - to bi morale storiti zgodaj spomladi.” Da stranke zamujajo, meni tudi Nikola Damjanić iz Ninamedie, Boštjan M. Turk s Filozofske fakultete pa pravi, da je “čas relevantna kategorija, bolj pa je pomembno, kateri kandidati bodo na pomladni strani.”

Miro Kline s Fakultete za družbene vede ocenjuje, da bo šele po referendumu o arbitražnem sporazumu mogoče pripraviti pravo strategijo nastopanja na volitvah. “Njegov rezultat bo naredil več kot vse predhodno komuniciranje,” pravi, sicer pa meni, da je čas povsem nepomemben.

Pomladni kandidat
Damjanić je prepričan, da je Janković izraziti favorit, kar kažejo tudi meritve. Po njegovi oceni se opozicijske stranke niso prej zganile zato, ker energijo gospodarno usmerjajo tja, kjer imajo večje možnosti za uspeh.

Sedanji župan nima tekmeca, a z vsakim dnem postaja sovražnik samemu sebi.
Miro Kline

Tomšiču bi se zdelo smiselno, da se opozicija - tista, ki je dovolj nazorsko sorodna - poenoti okoli enega kandidata. Turk podobno meni, da bi bila smiselna le enotna kandidatura pomladnega trojčka: “V tej zvezi je Kucler Dolinarjeva nekakšno presenečenje.”

Pomen stadiona

Dosedanji kandidati

Napovedi. Kandidaturo za ljubljanskega župana so doslej napovedali aktualni župan Zoran Janković, predsednica ljubljanske organizacije DeSUS Meta Vesel Valentinčič in predsednica mestnega odbora NSi Mojca Kucler Dolinar. Ljubljanska SD bo ime svojega kandidata razkrila 12. junija na strankarskem srečanju v Mostecu, mestni odbor SDS pa naj bi odločitev o kandidatu sprejel do 4. junija.

Volitve. Datum lokalnih volitev še ni določen, verjetno pa bodo v prvi polovici oktobra.

Po Turkovi oceni je Jankovićev uspeh odvisen od tega, kako bodo mediji “prikazali ali zakrili dejansko naravo njegovega županovanja”. Ob tem navede stadion, ki ga “v takšnem obsegu ne potrebujemo,” precenjene investicije in podobno.

 

Stadion je narejen, če pa bodo kakšni tehnični zapleti zaradi elektrike ali česa drugega ... Mislim, da ljudje niso tako dlakocepski, da vidijo, da so kljub temu neki premiki,” nasprotno meni Damjanić, podobno pa tudi Tomšič: “Janković bi najprej moral dobiti resnega protikandidata. Brez tega tudi opozarjanje na negativne plati njegove vladavine - četudi dobro utemeljeno - ne bo zadostovalo.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.