Slovenija
56 ogledov

Pozor: akutni bronhiolitis

Zimo spremljajo pogostejše bolezni. Shutterstock
Predvsem najmlajši so v zimskih mesecih bolj nagnjeni k obolevanjem za virusnimi okužbami dihal. Teh je tudi letos decembra več kot prejšnje mesece, zato zdravniki priporočajo skrb za higieno in premislek o cepljenju.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pričakujejo, da bo bolnišnično zdravljenje pri večjem številu otrok potrebno tudi v prihodnjih mesecih. Pediatri s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter iz Službe za pljučne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana opozarjajo na najpogostejše virusne okužbe dihal pri otrocih. Najpogostejše so okužbe zgornjih dihal (prehladi): izcedek iz nosu, kašelj, povišana telesna temperatura. Težave običajno izzvenijo po nekaj dneh.

Gripa običajno poteka s težjo klinično sliko. Telesna temperatura je po navadi močno povišana, poleg prehladnih znakov so lahko prisotne še bolečine v mišicah in sklepih.

V jesensko-zimskih mesecih so pogoste tudi črevesne okužbe, ki jih najpogosteje povzroča rotavirus. Pojavljata se bruhanje in driska, zaradi česar je zlasti pri mlajših otrocih povečana nevarnost dehidracije, zato moramo otrokom ponujati pogosto majhne količine tekočine.

Poziv k higieni in cepljenju

Zdravstveni delavci iz UKC Ljubljana sporočajo, da je potrebna poostrena higiena, kot je prezračevanje, razkuževanje rok, igrač. Priporočljivo je cepljenje otrok do tretjega leta s cepivom proti rotavirusu.

Zdravljenje

Kot pojasnjuje medicinsko osebje osrednje ljubljanske zdravstvene ustanove, virusne okužbe dihal zdravimo simptomatsko. Skrbeti je treba za zadosten vnos tekočine, nos čistiti s fiziološko raztopino, zniževati povišano telesno temperaturo in predvsem opazovati otrokovo dihanje. Antibiotiki pri zdravljenju virusnih okužb dihal niso učinkoviti, razen izjemoma, ko pride do dodatne bakterijske okužbe.

Virusna okužba se iz zgornjih lahko prenese v spodnja dihala. Pride do bronhiolitisa ali pljučnice. Kot razlagajo zdravniki, je pomembno, da ti dve bolezni pravočasno prepoznamo in obiščemo zdravnika. Ta bo glede na otrokovo klinično stanje in druge pokazatelje teže okužbe (odstotek zasičenosti hemoglobina s kiskom, načina in hitrosti dihanja ter ocene hidracije) ocenil, ali otrok potrebuje bolnišnično zdravljenje. Če pa bo otrok iz ambulante odšel domov, bo dal zdravnik staršem natančna navodila, kdaj se je treba vnovič oglasiti na kontrolnem pregledu in kateri so tisti simptomi in znaki, ki zahtevajo takojšnji ponovni pregled pri zdravniku, če je potrebno, tudi v dežurni službi.

Še posebej moramo biti previdni pri otrocih, pri katerih lahko okužbe dihal potekajo v težji obliki. To so prezgodaj rojeni otroci, otroci z bronhopulmonalno displazijo, drugimi kroničnimi boleznimi pljuč, nekaterimi boleznimi srca in imunskimi pomanjkljivostmi ter dojenčki, zlasti tisti, ki so mlajši od treh mesecev.

Dojenčki še nimajo dobro razvite obrambe proti virusnim okužbam, oziroma prva okužba pri njih praviloma poteka v težji obliki. Zaradi tega je zelo pomembno, da v družinah z dojenčki starejšega sorojenca v času virusnih okužb začasno izpišejo iz vrtca, saj lahko prenese okužbo na mlajšega bratca ali sestrico, tudi če sam nima vidne okužbe dihal. Starejši otroci lahko okužbe dihal prebolijo v bistveno blažji obliki kot dojenčki. Močno odsvetujemo tudi, da z dojenčki obiskujete nakupovalna središča in druge kraje, kjer se zadržuje veliko ljudi.

Včasih bolje ostati doma

Iz Službe za odnose z javnostmi UKC Ljubljana so poslali priporočilo, da ostanemo doma, če zbolimo sami, dokler ne minejo znaki okužbe. Tako bomo zmanjšali prenos okužbe na sodelavce in druge ljudi, s katerimi prihajamo v stik. Pomembno je tudi pravočasno cepljenje proti gripi.

Zelo pomembna v preprečevanju različnih respiratornih okužb je preventiva. Zato je pomembna pravilna, uravnotežena in vitaminsko bogata prehrana. Poostriti je treba tudi osebno higieno in higieno prostorov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.